Serž Bramerc
0

"Mladić i Hadžić su u dometu srpskih vlasti"

SRNA
Hlavni haški tužilac Serž Bramerc ponovio je da vjeruje da su preostala dva haška bjegunca Ratko Mladić i Goan Hadžić u domašaju srpskih vlasti, te dodao da ne može da govori o operacijama koje su u toku.

"Na osnovu informacija kojima raspolažemo, vjerujemo da su bjegunci u domašaju srpskih vlasti", rekao je Bramerc za "Glas javnosti", navodeći da je potraga za njima veoma kompleksna i da je riječ o ljudima koji su postali veoma vješti u izbjegavanju pravde i dobro se kriju.

Bramerc je rekao da zahtjev Beograda da lica osuđena pred Haškim tribunalom izdržavaju kaznu u zemljama porijekla, ne spada u njegov djelukrog rada, ali da je stav Tribunala da osuđena lica ne bi trebalo da izdržavaju kazne na području bivše Jugoslavije. 

On je dodao da je to preporuka Kancelarije generalnog sekretara UN, koja se, naravno, može promijeniti u skladu sa razvojem događaja. 

Bramerc je uvjeren da će Mladić i Hadžić na kraju biti uhapšeni i dodaje da će im suditi međunarodni sud. 

"Poruka bjeguncima je veoma jasna: bez obzira na to kada i gdje budu uhapšeni, sudiće im međunarodni sud", rekao je Bramerc.

On je naveo da je Haški tribunal predao jedan predmet Srbiji, jedan Hrvatskoj i šest BiH, te da se pripremaju za predaju tri spisa koji uključuju deset osumnjičenih, dok će naredna četiri spisa koja uključuju 11 osumnjičenih biti predata prije kraja  godine BiH, u kojoj su zločini počinjeni.
Kometarišući snažne reakcije u Srbiji na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju i na povećanje kazne Veselinu Šljivančaninu, Bramerc je rekao da takvi komentari postaju zabrinjavajući kada dolaze od predstavnika vlasti.

"Pratim medije u bivšoj Jugoslaviji i svjestan sam činjenice da presude Tribunala uvijek izazivaju emotivne reakcije i brojne komentare u cijelom regionu. To je razumljivo, budući da pitanja koja čine srž mandata Tribunala na više načina pogađaju srž lokalnih društava", naveo je Bramerc.