Svijet
0

Mladi slovenski parovi uz granicu s Italijom brže do stana od susjeda

FENA
Talijanski grad Gorizia nudi 25.000 eura subvencije mladim obiteljima prilikom kupnje stana, pa je ove godine tamo preselilo 50 parova iz Slovenije.

To potiče bojazni da će skorašnjim padom svih graničnih barijera nakon što pred Božić Slovenija postane dio europskog Schengenskog prostora ova pojava uzeti još više maha, piše u subotu mariborski dnevni list "Večer".

"Ako nešto ne poduzmemo, izgubit ćemo mlade generacije", izjavio je Matej Arčon, gradski vijećnik u upravi susjedne Nove Gorice kojoj nedostaje oko 700 stanova za mlade obitelji i boji se "odljeva mozgova" u susjednu Italiju.

Uz nepovratna sredstva iz subvencije za kupnju stana slovenski parovi koji se odsele u Goriziju računaju i na druge prednosti života preko granice, a u tom dijelu Italije zbog potreba tamošnje industrije sve je više doseljenika, pa čak i onih iz Afrike i Azije.

Sama Gorizia izgubila je svoju nekadašnju stratešku važnost administrativne utvrde prema istočnom bloku, kada su se u nju doseljavale obitelji carinika, vojnika i policajaca iz drugih dijelova Italije, pa je stambenog prostora i više nego dovoljno.

Mladi slovenski parovi koji se tu dosele, a mlađi su od 35 godina, mogu uz nepovratnu subvenciju računati i na druge beneficije. Tako je porez na kupnju prvog stana u Italiji dvostruko manji nego u Sloveniji, a i cijena četvornog metra novog stana u Goriziji je 50 posto niža i kreće se oko 1.700 eura.

I Gorizia i Nova Gorica imaju po oko 36.000 stanovnika, ali je populacija Nove Gorice mlađa jer grad sagrađen pedesetih godina prošlog stoljeća i naseljen doseljenicima iz drugih dijelova Slovenije i tadašnje Jugoslavije. Sada se u gradu boje suprotnog trenda, odnosno depopulacije.