Afganistan
0

Mladi par ubijen zbog bijega od kuće

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talibanski ekstremisti ubili su mladi par u južnom Afganistanu zbog pokušaja bijega od kuće, pucajući u njih iz pušaka pred masom u regiji pod kontrolom militanata kojom vlada bezakonje, saopćili su u utorak zvaničnici.

Militanti su optužili 19-godišnju ženu i 21-godišnjeg muškarca za nemoralne činove, a vijeće konzervativnih imama odlučilo je da dvoje mladih ljudi bude ubijeno, saopćio je Ghulam Dastagir Azad, guverner jugozapadne pokrajine Nimroz, javio je AP.

Streljački vod, u udaljenoj oblasti Khash Rod, pucao je u mladića i djevojku iz kalašnjikova u ponedjeljak tokom javnog pogubljenja, saopćio je Sadiq Chakhansori, predsjednik pokrajinskog vijeća Nimroza.

U udaljenim i opasnim regijama Afganistana, talibani povremeno djeluju kao vlada u sjeni, gdje militantni lideri vrše funkcije vladinih zvaničnika i rukovode vlastitim policijskim jedinicima i pseudosudskim sistemom.

  • Afganistanska vlada nema pristupa udaljenoj regiji gdje je dvoje mladih ubijeno, saopćio je Jabar Pardeli, policijski načelnik Nimroza.

  • Dvoje mladih pobjegli su iz svojih kuća u nadi da će otputovati u Iran, ali su njihovi roditelji poslali mještane da ih vrate kućama, kazao je Chakhansori.

  • Kada su vraćeni kućama, ili su ih roditelji predali talibanima ili su ih militanti silom odveli, saopćili su zvaničnici, dajući neznatno različite verzije događaja.

Konzervativni talibanski pokret vladao je Afganistanom u periodu 1996.- 2001. godine i uveo je stroga pravila društvenog ponašanja koja zabranjuju nevjenčanim muškarcima i ženama da se sastaju ili razgovaraju u javnosti. Ženama nije dopušteno da napuštaju kuću bez pratnje muške rodbine, a djevojčicama je zabranjeno pohađanje škole.

Talibanski borci proširili su uticaj u posljednje tri godine i sada kontrolišu brojne udaljene oblasti u Afganistanu gdje nema dovoljno američkih, NATO-vih ili afganistanskih snaga kako bi uspostavili trajno prisustvo.

Odgovarajući na zahtijeve zapovjednika na terenu za više vojnika, američki predsjednik Barack Obama nedavno je objavio da će SAD poslati dodatnih 21.000 vojnika u Afganistan ovog ljeta kako bi ojačali 38.000 američkih vojnika koji se već nalaze u toj zemlji.