Svijet
0

Mladi novinari na takmičenju o temi proširenja EU

FENA
Mladi novinari iz cijele Evrope pozvani su da u Briselu 15. novembra učestvuju na panevropskom takmičenju za nagradu za mlade novinare o temi proširenja EU "Proširite svoju viziju".

Cilj takmičenja je ohrabrivanje mladih novinara da usmjere i izraze svoje poglede na politiku proširenja EU.

U krugu takmičenja, od učesnika se tražilo da predaju nedavno objavljeni članak (datum objave između januara 2007. i 15. marta 2008.). Na kraju takmičenja svaka zamlja učesnica izabrat će nacionalnog pobjednika te će svih 35 pobjednika otputovati na trodnevni put kroz zemlje zapadnog Balkana.

Nacionalni žiri sastavljen od predstavnika medija u aprilu 2008. će izabrati pobjednički članak iz svake zemlje, te će članci biti objavljeni na Internet stranici takmičenja.

Tokom 50 godina historije, EU je narasla s izvornih šest članica na 27. S populacijom od oko 500 miliona stanovnika, današnja je Unija mnogo jača i utjecajnija nego prije.

Povećanje je jedno od najjačih političkih alata EU. Proširenje EU pomoglo je da se centralna i istočna Evropa transformiraju u moderne, dobro funkcionirajuće demokracije. U skorije vrijeme, ono je inspiriralo dalekosežne reforme u kandidaturi za potencijalne države članice (Hrvatska, Makedonija, Turska te Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Kosovo pod rezolucijom sigurnosnog odbora 1244).

Organizatori takmičenja su Evropska komisija, Generalni direktorat za proširenje EU u kooperaciji s Asocijacijom štampe mladih.