|

Mladi Nijemci ne smatraju da je kršćanstvo važan dio njihovog nacionalnog identiteta

Mladi Nijemci ne smatraju da je kršćanstvo važan dio njihovog nacionalnog identiteta
230
Klix.ba
14.2.2017. u 20:19
169
komentara
230

dijeljenja
Mladi Nijemci ne smatraju da je kršćanstvo važan dio njihovog nacionalnog identiteta Ilustracija (Foto: EPA)
Najnovije istraživanje koje je sproveo Istraživački centar Paw govori da mladi Nijemci ne smatraju da je kršćanstvo bitna odlika njihovog nacionalnog identiteta.
Istraživanje je sporovedeno o temi "Šta je potrebno da stvarno budete jedan od nas", a cilj je bio prikupiti podatke o stavovima koji se odnose na migrante i procese u savremenom društvu.

Prema dobivenim podacima, vrlo mali broj osoba u svijetu bitnom odrednicom čovjeka smatra mjesto njegovog rođenja. Tako samo 13 posto Australaca, 21 posto Kanađana, 32 posto Amerikanaca i 33 posto Evropljana vjeruje da je važno da osoba bude rođena u određenoj državi da bi se smatrala njenim istinskim državljaninom.

Na drugoj strani postoje i zemlje u kojima su statistike totalno drugačije, poput Mađarske gdje 52 posto ispitanika smatra mjesto rođenja bitnom odrednicom, Grčke (50 posto) i Japana (50 posto). U drugim Evropskim zemljama mali broj ispitanika smatra važnom poveznicu mjesta rođenja i nacionalnog identiteta pa tako taj broj u Njemačkoj i Austriji iznosi svega 13 posto, a u Švedskoj 8 posto.

Ipak, stanovnici svih država smatraju da je važno da istinski državljani poznaju dominantni jezik u državi u kojoj žive i taj broj u Evropi iznosi 77 posto, Japanu i SAD-u 70 posto, Australiji 69 posto i Kanadi 59 posto.Pažnju javnosti posebno je privukao dio koji se odnosi na važnost religije u kontekstu nacionalnog identiteta. Iz Centra za istraživanje Paw navode da u tom kontekstu postoje različita stajališta.

Naime, 54 posto ispitanika u Grčkoj smatra da je važno biti krišćanin da bi se osoba smatrala pravim Grkom, dok na drugoj strani 57 posto Španaca i Šveđana smatra da religija uopće nije važna za nacionalni identitet.

Pogled na važnost religije uveliko je određena generacijskim faktorom pa tako osobe u dobi iznad 50 godina mnogo više smatraju da je religija važna za nacionalni identitet od osoba između 18 i 34 godine.

Tako naprimjer nijedan ispitanik u Njemačkoj koji se nalazi u grupi od 18 do 34 godine ne smatra da je kršćanstvo važna odrednica njihovog nacionalnog identiteta, dok suprotno mišljenje ima 16 posto ispitanih Nijemaca starijih od 50 godina.
Prijavi grešku


Komentari (169)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...