Svijet
255

Mladi iz BiH nezainteresovani za stipendije: U Maleziji studira samo 11 bh. državljana

Piše: A. Z.
Studenti na Internacionalnom islamskom univerzitetu u Maleziji, porijeklom iz BiH, tvrde da mladi ljudi iz naše zemlje nisu zainteresovani za stipendije koje se dodjeljuju za studiranje u ovoj azijskoj zemlji. Smatraju da je problem percepcija o kompleksnosti aplikacijskog procesa.

Mirza Mujagić i Damir Delić su upravo zbog toga odlučili pokrenuti Bosnian Student Association Malayisa, platformu preko koje informišu potencijalne studente i nude im pomoć za prijavu na fakultete, aplikaciju za stipendije i ostale informacije vezane za studiranje u Maleziji.

"Malezija ima potencijal da edukuje i osposobi studente da budu faktori razvoja ne samo ovdje nego i u zemaljama iz kojih dolaze. Želimo informisati potencijalne studente da je cijena studiranja u Maleziji relativno pristupačna s obzirom na kvalitet i prospekt obrazovanja koje nude. Osim toga, boravak u Maleziji i upoznavanje različitih kultura moze doprinijeti ličnom razvoju", kazali su Mirza i Damir za Klix.ba.

Mladi koji studiraju van granica Bosne i Hercegovine su nakon povratka u domovinu neizbježan faktor razvoja naše države, smatraju naši sagovornici. Međutim, ističu da se broj bh. studenata u Maleziji iz godine u godinu drastično smanjuje.

"Danas u Maleziji studira relativno mali broj Bosanaca i Hercegovaca. Novoizabrani ambasador je uložio velike napore kako bi promovisao studente te osigurao određen broj stipendija. Želimo informisati buduće studente da postoji mogućnost finansijske asistencije shodno uspjehu koji budu imali. Sigurni smo da marljivi i vrijedni studenti mogu, ne samo ostvariti zavidne rezultate, nego i primiti finansijsku asistenciju na sopstvenu inicijativu", kazali su naši sagovornici.

U Maleziji trenutno studira samo 11 bh. državljana.

"U Kuala Lumpuru ima 7 studenata, od tog broja dva su na master studiju, a pet ih je na diplomskom. Tri studenta studiraju u Kuala Perlisu i jedan u Malacci", navode Damir i Mirza.

Stipendije stranim studentima nude malezijska Vlada, Internacionalni islamski univerzitet Malezije, Univerzitet Sultan Azlan Shah i ministarstvo vanjskih poslova Bruneja, a za podršku i informacije studentima iz BiH svi zaintereseovani se mogu obratiti Damiru i Mirzi putem Facebook stranice Bosnian Student Association Malaysia.