Svijet
0

Mladi Britanci bez posla i bilo kakvih kvalifikacija

FENA
Više od milion mladih Britanaca između 16 i 24 godine nema nikakvu školsku kvalifikaciju ni zaposlenje, piše u ponedjeljak britanska štampa.

Prema statističkim podacima 1,24 miliona mladih je izvan bilo kakvoga društvenog statusa, što je za 15 posto više nego prije devet godina kada su laburisti došli na vlast.

Stvarni broj je, podsjeća londonski The Times, vjerovatno znatno veći jer mnogi se i ne prijavljuju socijalnim službama i jednostavno su prepušteni sami sebi.

Takav negativan socijalni trend se i nastavlja jer u prosjeku 30.000 mladih Britanaca godišnje napusti redovno školovanje i ostaje bez ikakvih kvalifikacija.

To su, ističe komentator Timesa, poražavajući podaci za vladu premijera Tonyja Blaira koja je po dolasku na vlast obećala bolje obrazovanje i pomoć mladim ljudima. Pokrenut je i projekt "Novi dogovor" o obuci mladih bez školskih kvalifikacija ali je usprkos velikim troškovima i to doživjelo neuspjeh.

U tako velikom broju mladih ljudi izvan svakodnevnih društvenih tokova treba tražiti i dio uzroka velikom rastu kriminala i uličnog nasilja, ukazuje londonski list.