Svijet
123

Mladi Arapi: Veze preko interneta i ljubavne priče bez nade

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Jaber sa svojom djevojkom flertuje svakodnevno i trudi se da ne izgubi ni trenutak dok sa svojom dragom dijeli slatke riječi i sanja o zajedničkoj budućnosti. Ipak, kao i mnogi mladi u zemljama Golfskog zaljeva, to može raditi jedino u virtuelnom svijetu.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima i okolnim konzervativnim zemljama mladima nije dozvoljeno zabavljanje prije braka, već njihovi brakovi bivaju dogovoreni među porodicama. Kako bi premostili razdvojenost koju je nametnulo društvo, mladi muškarci i žene vrijeme provode dopisujući se putem mobitela i koristeći aplikacije za pametne telefone.

Jedan od njih je i Jabar iz UAE-a. U kafiću u luksuznom trgovačkom centru u Abu Dhabiju novinaru AFP-a je ispričao da je zaljubljen u jednu djevojku.

"Vidio sam je u kinu. Zamolio sam uposlenicu da joj da PIN mog BlackBerryja. Nisam očekivao da će me dodati na svoju listu kontakata ili da će se između nas roditi ljubav", kazao je Jabar, mladić u svojim dvadesetim.

Skype razgovori i tajni susreti

Prvi put su se putem interneta vidjeli dva mjeseca kasnije, kad je njegova djevojka smogla hrabrosti da ga nazove putem Skypea. Kratko su razgovarali, prisjeća se Jabar i odbija da otkrije ime svoje djevojke, jer kaže da bi to izazvalo skandal u njihovom konzervativnom društvu. Ipak, poziv preko Skypea otvorio je put "afirmaciji njihove ljubavi". Kasnije su se tajno prvi put susreli licem u lice.

Par se sada priprema na sljedeći korak. Jabar bi se trebao susresti sa ocem ove djevojke i, u skladu s tradicijom, formalno tražiti njenu ruku.

"Bez obzira na modernizaciju u UAE-u, porodice se još uvijek drže svojih tradicionalnih vrijednosti", objasnila je Jamila Khanji, savjetnica u Fondaciji za porodični razvoj u Abu Dhabiju. "Porodice i dalje dogovaraju brakove svoje djece, iako je situacija sada fleksibilnija i zaručenim parovima se dozvoljava da se upoznaju, a također im se omogućava da zaruke duže traju kako bi se što bolje upoznali".

Foto: AFP
Foto: AFP

Vlast pokušava ograničiti slobodu na internetu

Ujedinjeni Arapski Emirati se smatraju jednom od najliberalnijih golfskih zemalja. Međutim, takvo nešto je skoro nemoguće u Saudijskoj Arabiji, kraljevini koja strogo zabranjuje miješanje među spolovima. U kafeteriji na ulazu u trgovački centar u ulici Al-Tahliya, jednoj od najbučnijih u Rijadu, deseci mladića samo mogu gledati kako pored njih prolaze potpuno pokrivene djevojke u visokim potpeticama i s dizajnerskim tašnama. One odlaze na mjesta za sjedenje rezervisana samo za žene i porodice.

U naftom bogatoj Arabiji skoro je nemoguće da muškarac otvoreno priđe ženi, ali zahvaljujući lakom pristupu najnovijim tehnologijama, uključujući i mobilne telefone, oni se mogu sresti.

Jedna od najpopularnijih aplikacija za pametni telefon, WhosHere, omogućava im da kontaktiraju jedni s drugima iako sjede odvojeno.

"Vidim da se 16 djevojaka pojavilo na WhosHere i sad mogu kontaktirati svaku od njih", kaže Ahmed, koji poput Jabera odbija otkriti svoje prezime.

Prije pojave ovakvih aplikacija, mladići su djevojkama dobacivali papiriće sa svojim telefonskim brojem.

Veze bez nade

Ipak, saudijski telekom u martu je upozorio da će zabraniti upotrebu aplikacija poput Skypea i WhatsAppa ako provajderi ne budu dali vlastima mogućnost da cenzurišu sadržaje. Viber je u junu bio nakratko blokiran u ovoj zemlji, dok je upotreba BlackBerryja 2010. godine bila skoro zabranjena. Vlasti svoje postupke pravdaju sigurnosnim razlozima.

Pa iako je "zabavljanje" putem mobitela postalo sastavni dio svakodnevnice mladih u toj zemlji, ove veze ne prerastaju u brak.

"Nijedan od mojih prijatelja se nije oženio djevojkom s kojom je na ovaj način bio u vezi", kaže Ahmed.

Analood, djevojka iz Katara, priznaje da se zaljubila u bratovog prijatelja, ali da svoju tajnu nije smjela otkriti u društvu u kojem je za ženu sramota da izrazi svoja osjećanja.

"Komuniciramo preko Skypea. To je ljubavna priča bez nade", kaže ona.

Otkriva i da je jedna 16-godišnjakinja iz njene škole, kojoj roditelji nisu dozvoljavali da razgovara s dječacima, koristila BlackBerry Messenger (BBM) da ih kontaktira. Na BBM-u korisnici nasumično dodaju kontakte s kojima počinju razgovor, potom, kaže Anadood, prelaze na Skype ili Facebook. Ponekad se upoznaju i lično, ali u većini slučajeva ove kratkotrajne veze završavaju klikom.