Svijet
0

MKCK: Situacija za Iračane se pogoršava

FENA
Bagdad
Bagdad
Međunarodni komitet Crvenog križa javio je da se situacija za Iračane konstantno pogoršava.

U svom novom izvještaju MKCK tvrdi da sukob nanosi neizrecive patnje - i poziva na veću zaštitu civila.

MKCK je još zadržao prisustvo u Iraku uprkos bombaškim napadima na njegove bagdadske prostorije prije tri i po godine.

U izvještaju nazvanom "Civili bez zaštite - najteža kriza koja je pogodila Irak", Crveni križ je upitao civile šta bi se moglo učiniti da im se pomogne.

Odgovor je bio šokonatnan, tvrdi direktor opreracija MKCK Pierre Kraehenbuehl.

"Patnja koju irački muškarci, žene i djeca trpe danas je nepodnošljiva i neprihvatljiva. Njihovi životi i dostojanstvo neprestano su ugroženi", kazao je.

MKCK je pozvao sve one koji imaju utjecaja na situaciju na terenu da djeluju odmah kako bi osigurali da se poštede i zaštite životi običnih ljudi. "To je obaveza na osnovu međunarodnog humanitarnog prava podjednako za državne i nedržavne činioce", navodi se u izvještaju.

Službenici Crvenog križa pitali su Iračanke o njihovim životima.

Žene su ustvrdile kako je "jednostavno nepodnošljivo" suočavati se s djecom dok ih iz jutra u jutro pokušavaju voditi u školu.

Crveni križ tvrdi da se svaki aspekt života u Iraku pogoršao.

Odlazak na tržnicu postao je pitanje života i smrti.

Pristup osnovnim životnim potrepštinama poput vode i struje sve je teži - toliko se pogoršao da su brojni Iračani odustali od većih poboljšanja i usmjerili su se ka manjim stvarima poput uklanjanja tijela s ulica.

Po neutralnosti čuveni Crveni križ nije okrivio nikoga posebno za ono što je nazvao katastrofalnom sigurnosnom situacijom, javlja dopisnik BBC-a iz Ženeve Imogen Foulkes.

Organizacija, međutim, tvrdi da svako s vojnom ili političkom moći u Iraku mora učiniti više da zaštiti civile.

U izvještaju se jasno tvrdi da niko - uključujući iračku vladu i koalicione snage - do sada nije učinio dovoljno na tome, javlja dopisnik BBC-a.