Svijet
0

Mještani kineskog sela sagradili zid od novca, pa razdijelili "cigle"

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Seljani jednog mjesta u Kini su sagradili zid od novčanica vrijedan 13 miliona juana, odnosno milion i po eura. Novac su dobili na osnovu godišnje isplate njihove seoske zadruge.

Novac je u selo Jianshe u jugozapadnoj pokrajini Sichuan donijela vojska i to u košarama. Novac je bio naslagan u obliku zida i dobro je čuvan prije podjele seljanima u vrijeme Kineske nove godine. Seljak Yang Huai, koji je dobio 200.000 juana, je kazao kako je običaj od 2010. godine da se dividenda isplaćuje u novcu.

Jianshe je selo koje vodi unosnu poljoprivrednu zadrugu i ulaže u male hidroelektrane. Zadruga broji 340, od ukupno 438 domaćinstava, kao dioničara, ali oni seljani koji nisu direktno uključenu u proizvodnju također imaju određenu dobit.

Mještani Jianshea su ujedno i najsretniji, jer stanovnici nekih drugih sela dobijaju manje novca, prenosi BBC.

Seljani su bili uzbuđeni kada u počele stizati košare s novcem u ponedjeljak, a neki su se i fotografisali pored tog "zida". Neki su čak ostali i da spavaju pored novca u strahu da ih lopovi ne bi opljačkali prije nego se novac počeo dijeliti narednog dana. Jedan od stražara je rekao kako je bio previše zabrinut da novac ne bi nestao, pa nije smio ni zaspati.

"Iskoristili smo osam miliona juana kao madrac, a 4,2 miliona kao jastuk. Nije baš bilo ugodno spavati na tolikom novcu", kaže Jin Hongzhong.

"Koristili smo osam milijuna juana kao madrac i 4,2 milijuna juana za jastuke," rekao je Jin Hongzhong.

Jin Ou, još jedan mještanin koji je dobio 300.000 juana, se požalio na slatke muke: "Trebalo mi je toliko dugo da izbrojim sav novac, pa sam gotovo izgubio snagu i osjećaj u mojim rukama".

Ova vijest nije obradovala sve Kineze. Neki su na internetu iskazali svoj gnjev, nazivajući mjesto "selom tiranije".