Svijet
0

Mjesec maj 2014. godine najtopliji maj u historiji

Klix.ba
Prema novom izvještaju, mjesec maj ove godine je bio jedan od najtoplijih u historiji. Američki državni ured za oceane i atmosferu (NOAA) je saopćio da je prosječna temperatura na kopnu i moru bila za 1,33 Celzija iznad prosjeka 20. stoljeća koji je u iznosio 58,6 stepeni.

"Rekordna četiri od pet najtoplijih majeva su zabilježena u posljednjih pet godina", saopćeno je iz NOAA.

Najtoplije regije su bile istočni Kazahstan, srednja i sjeverozapadna Australija i dijelovi Indonezije.

Naučnici vjeruju da su više temperature vjerojatno znak nadolazeće promjene El Niño, periodičnog zagrijavanja Tihog oceana koje donosi obilne padavine, ali također može biti koristan u dijelovima svijeta gdje preovladava suša.

El Niño je globalni atmosfersko-oceanski fenomen koji nastaje usred fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog oceana. Sam naziv El Nino u španjolskom jeziku znači mali dječak i odnosi se na malog Isusa, jer se njegovi efekti najviše osjećaju oko Božića. La Niña znači mala djevojčica.

El Niño se pojavljuje u periodima od dvije do sedam godina bar posljednjih tristo godina, većinom su u pitanju fenomeni slabijeg intenziteta. Po dosadašnjim istraživanjima, El Niño najvjerojatnije postoji od završetka posljednjeg ledenog doba.

Centar za klimatska predviđanja smatra da je 70 posto šanse da se El Niño pojavi ovog ljeta, a 80 posto je vjerovatnoća da će se desiti na jesen. Posljednji veliki El Niño se dogodio u 1997. godine, što je rezultiralo u milijardama dolara štete širom svijeta.

Kevin Trenberth, klimatolog iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja koji prati nivo mora, izjavio je za magazin Science da bi predstojeći El Niño mogao biti kao onaj iz 1997. godine.

"Ne mislim da smo vidjeli nešto ovakvo", rekao je Trenberth.

maj