Svijet
0

Mjere opreza u Sloveniji zbog najave novih jakih kiša

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zbog najavljenih novih padalina u sjeverozapadnim dijelovima Slovenije pojačane su mjere opreza od bujica, iako meteorološka slika ne pokazuje da bi se mogla ponoviti situacija od prošlog utorka, kada je olujno nevrijeme s jakim kišama izazvalo poplave i velike štete, te smrt šestoro ljudi, navode u utorak slovenski mediji.

U drugoj polovici ovog tjedna nad sjevernim Jadranom produbit će se područje niskog tlaka, a računalni modeli pokazuju da bi od srijede ujutro do petka u višim predjelima zapadne Slovenije moglo pasti 40 do 80 litara oborina, a lokalno i do 150 litara. Zajedno s oštećenjima u sustavu obrane od poplava te aktiviranim klizištima iz prošlog tjedna, u krajevima koji su već nastradali u prošlotjednim poplavama i bujicama, to potiče bojazni od novih šteta, a u nekim su općinama već podijeljene i vreće s pijeskom za obranu od poplava, navodi u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

"Sve hidrološke službe su na terenu i ispituju oštećenja od prošlog tjedna, a ocjena ugroženosti od poplava biti će poznata nakon analize", izjavio je za "Dnevnik" šef odjela za hidrološku prognozu državne agencije za okoliš Janez Polajnar.

Iako se očekuje da će eventualne jake kiše biti manje i drukčije vremenski raspoređene u odnosu na prošli tjedan, kada se pale ekstremno visoke količine oborina u kratkom vremenskom razdoblju, do neprilika bi moglo doći u onim krajevima gdje su riječna korita, nasipi i brane oštećeni, te gdje je već došlo do aktiviranja klizišta prilikom nevremena i poplava prošlog tjedna, ocjenjuju u agenciji.

Zbog toga se posebna pozornost namjenjuje mjerama opreza u krajevima koji su bili najviše pogođeni prošlog utorka.