Svijet
0

Mitt Romney uporedio ekonomski program Hillary Clinton s Marxovim

FENA
Foto: AP; Mitt Romney
Foto: AP; Mitt Romney
Predsjednički kandidat Mitt Romney obrušio se na svoje demokratske suparnike, nazivajući ih sve nepripremljenim da vode zemlju i upoređujući ekonomski plan senatorice Hillary Clinton s planom socijaliste Karla Marxa.

"Bilo bi od koristi da imamo osobu koja vodi zemlju i zna kako ekonomija funkcionira i zapravo je ostvarila nešto", izjavio je bivši guverner Massachusettsa novinarima nakon skupa radi prikupljanja novca za kampanju. "U slučaju demokratskih kandidata, nijedan nije čak ni vodio radnju na uglu, da ostavimo po strani državu ili grad", kazao je.

Romney, koji predvodi republikance u New Hampshireu, u posljednjim je sedmicama usmjerio kritike prema Clinton, senatoru Baracku Obami i bivšem senatoru Johnu Edwardsu umjesto svojim suparnicima iz Republikanske stranke. To je strategija za koju se nada da će mu pomoći da zadrži prednost nad senatorom Johnom McCainom i bivšim gradonačelnikom New Yorka Rudyjem Giulianijem, javio je AP.

"Želim se usmjeriti ka demokratima. Najbolji način da radim u vlastitom interesu je da objasnim ljudima ono što znam i da napravim razliku od onoga što bi demokrati učinili", kazao je.

Njegova glavna meta bila je Clintonova.

"Hillary Clinton prije nekoliko dana održala je govor o ekonomiji. Ona kaže da je naše društvo po principu "osloni se sam na sebe". Kazala je kako je vrijeme da se riješimo takvog društva i zamijenimo ga onim u kojem su zajedničke odgovornosti i da trebamo društvo podijeljenih odgovornosti. To je u skladu s učenjem Adama Smitha i Karla Marxa", poručio je Romney masi.

Glasnogovornica Hillary Clinton uzvratila je osporavajaći Romneyev dosje.

"Uzimajući u obzir koliko često Romney pravi obrate, ne bi nas začudilo da on sutra zatraži članstvo u Komunističkoj partiji", izjavila je glasnogovornica Kathleen Strand.