Svijet
0

Mitt Romney pobjednik stranačkih izbora republikanaca u Michiganu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši guverner Massachusetssa Mitt Romney pobjedio je na stranačkim izborima republikanske stranke u Michiganu čime je stekao prijeko potreban zamah u pokušaju da bude kandidat stranke na predsjedničkim izborima u novembru.

"Rekli ste da ćete se boriti za svako radno mjesto, za zdravstveno osiguranje za svakog Amerikanca, za bezbjedne granice i za manje poreze na one s prosječnim zaradama. Michigan je to čuo i tako je večeras i glasao", rekao je Mitt Romney poslije pobjede nad svojim najvećim rivalom na nacionalnom nivou, senatorom Johnom McCainom, koji je dobio prethodne stranačke izbore u New Hampshireu prošle sedmice, javio je BBC.

Romney je osvojio 39 posto glasova dok je McCain dobio 30 posto. Trećeplasirani, baptistički sveštenik Mike Huckabee je osvojio 16 posto glasova.

Romney, koji je potrošio nekoliko miliona dolara sopstvenog novca na svoju kampanju, inače je rođen i odrastao je u Michiganu u kojem je 60-ih godina njegov otac jedno vrijeme bio guverner.

Romney je tako postao treći različiti pobjednik do sada održana tri stranačka izbora Republikanske stranke.

Demokrate su također u utorak glasale u Michiganu mada je stranka na nacionalnom nivou unaprijed odbacila rezultat glasanja zbog toga što je stranka na lokalnom nivou prekršila pravila o zakazivanju datuma glasanja.