Neposlušnost predsjedniku
0

Mitt Romney je prvi republikanac koji će glasati za opoziv Donalda Trumpa

A. B.
Mitt Romney (Foto: EPA-EFE)
Mitt Romney (Foto: EPA-EFE)
Republikanski senator Mitt Romney najavio je da će glasati za opoziv Donalda Trumpa koji je optužen da je zloupotrijebio svoj položaj i to će biti prvi republikanac koji se odlučio izreći "neposlušnost" američkom predsjedniku.

Kako piše The Washinghton Post, Romney je naglasio da vjeruje kako je pokušaj varanja na izborima kako bi se ostalo na vlasti, najnečuveniji mogući napad na Ustav.

"Iz tog razloga riječ je o velikom zločinu i prijestupu, a ja pod zakletvom koju sam dao nemam drugog izbora nego doći do tog zaključka", rekao je Romney.

Umjereni republikanac Romney, bivši kandidat za predsjednika 2012. godine, demokratima se pridružio i u zahtjevu za svjedočenjima na suđenju o Trumpovom opozivu, što su republikanci blokirali.

Trumpa optužuju da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu o Josephu Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Bivšeg američkog potpredsjednika, potencijalnog protukandidata na izborima u novembru, ali koji je zabilježio loš rezultat na prvim predizborima u Iowi, Trump optužuje da je koristio svoj položaj da pomogne poslovanju sina.

Usprkos stranačkoj neposlušnosti Romneya malo je vjerovatno da će se Senat odlučiti za Trumpov opoziv. Za to su potrebne dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, a 52 republikanca koji imaju većinu stoje iza Trumpa.