Mitropolit Simeon bio saradnik tajne službe i član KP-a

F
FENA
7.3.2012. u 15:11
0
7
Mitropolit Simeon bio saradnik tajne službe i član KP-a
0
Mitropolit Simeon bio saradnik tajne službe i član KP-a
Arhiva Državne sigurnosti Bugarske, koja je sada dostupna javnosti, potvrdila je da je sadašnji mitropolit zapadnoevropski Simeon bio decenijama ne samo tajni agent nego i član Komunističke partije (KP) i da je djelovao pod tajnim imenima "Hristov" i "Toris", prenijela je Vjerska informativna agencija (VIA).
Od 15 sadašnjih mitropolita Bugarske pravoslavne crkve (BPC) pronađeno je da ih je bar 11 radilo za tajnu službu, dok dokaza za članstvo u KP-u ima, za sada, samo za mitropolita Simeona, navodi VIA.

Mitropolit je, kako se navodi, radio za glavno odjeljenje tajne službe. Da je bio član KP-a, mitropolit spominje u više izvještaja. U arhivi nije sačuvana njegova članska knjižica.

Mitropolit je u inostranstvu bio i ispovjednik bugarske carske porodice Saksenburg u egzilu.

U špijunskom radu mitropolit je bio, kako navodi VIA, veoma vrijedan, o čemu je dokaz materijal "kojeg ima na tone“, prenio je Tanjug.

Simeon Kostadinov rođen je 1926. u Varni. Studirao je teologiju u Sofiji i Moskvi. Rukopoložen je 1958. a za episkopa je hirotonisan 1973. i djelovao u New Yorku. Od 1980. je mitropolit za srednju Evropu, prvo u Budimpešti, potom u Berlinu. Pokušaj da bude penzionisan prije više godina propao je zbog njegovog intenzivnog otpora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: