Arhiva Državne sigurnosti Bugarske
0

Mitropolit Simeon bio saradnik tajne službe i član KP-a

FENA
Arhiva Državne sigurnosti Bugarske, koja je sada dostupna javnosti, potvrdila je da je sadašnji mitropolit zapadnoevropski Simeon bio decenijama ne samo tajni agent nego i član Komunističke partije (KP) i da je djelovao pod tajnim imenima "Hristov" i "Toris", prenijela je Vjerska informativna agencija (VIA).

Od 15 sadašnjih mitropolita Bugarske pravoslavne crkve (BPC) pronađeno je da ih je bar 11 radilo za tajnu službu, dok dokaza za članstvo u KP-u ima, za sada, samo za mitropolita Simeona, navodi VIA.

Mitropolit je, kako se navodi, radio za glavno odjeljenje tajne službe. Da je bio član KP-a, mitropolit spominje u više izvještaja. U arhivi nije sačuvana njegova članska knjižica.

Mitropolit je u inostranstvu bio i ispovjednik bugarske carske porodice Saksenburg u egzilu.

U špijunskom radu mitropolit je bio, kako navodi VIA, veoma vrijedan, o čemu je dokaz materijal "kojeg ima na tone“, prenio je Tanjug.

Simeon Kostadinov rođen je 1926. u Varni. Studirao je teologiju u Sofiji i Moskvi. Rukopoložen je 1958. a za episkopa je hirotonisan 1973. i djelovao u New Yorku. Od 1980. je mitropolit za srednju Evropu, prvo u Budimpešti, potom u Berlinu. Pokušaj da bude penzionisan prije više godina propao je zbog njegovog intenzivnog otpora.