Svijet
0

Miting opozicije u Gruziji mirno završen

FENA
Miting ujedinjene gruzijske opozicije, koja zahtijeva ponovno brojanje glasova sa predsjedničkih izbora održanih 5. januara i provođenje drugog kruga, mirno je u nedjelju završen na hipodromu u Tbilissiju.

Opozicija ne priznaje Mihaila Saakašvilija legitimnim predsjednikom ni rezultate Centralne izborne komisije, a njezin čelnik Levan Gačečiladze obećao je da opozicija neće dozvoliti krvoproliće i da će tražiti Saakašvilijevu ostavku miroljubivim metodama.

Pristalice opozicije namjeravale su održati protestnu akciju u centru grada, gde je Saakašvili na svečanoj inauguraciji još jednom preuzeo dužnost predsjednika, ali to gradske vlasti nisu dozvolile.

Gačečiladze je upozorio vlasti da će ako ne udovolje zahtjevima za provođenje pravednih izbora za poslanike parlamenta u maju, sa slobodnim radom medija i nezavisnim sudom, "pokret protesta prerasti u miran narodni ustanak i općenarodno nepotčinjavanje vlastima".

"Nikada nećemo priznati Saakašvilija svojim predsjednikom i nastavit ćemo našu političku borbu. Ljudi koji su došli na miting pokazali su da on nije njihov predsjednik", rekao je novinarima jedan od vođa opozicije Giorgij Cagareišvili.

Na mitingu je učestvovalo oko 10.000 ljudi, javila je ruska agencija RIA Novosti.

Čelnici opozicije su saopćili da odustaju od plana organizacije protestnih šetnji po Tbilissiju jer se ne žele sukobljavati s gradskim vlastima.

Centralna izborna komisija je 13. januara i zvanično proglasila Saakašvilija pobjednikom na predsjedničkim izborima, saopćavajući da je osvojio 53,47 posto glasova birača.