Svijet
0

Mitchell se sastao sa izraelskim dužnosnicima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell započeo je u četvrtak posjetu Izraelu, u okviru svoje druge turneje po Bliskom istoku, s ciljem da se pokrenu mirovni razgovori, objavili su zvanični izvori.

Odmah po dolasku u Tel-Aviv bivši senator se sastao s ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni.

"Sigurno ćemo razmatrati donatorsku konferenciju u Egiptu i situaciji u Gazi", rekla je Livni primajući američkoga izaslanika.

"Izrael naravno smatra da treba da učestvuje u pomoći kada se radi o humanitarnoj pomoći, ali moramo vidjeti kako to izvesti da se Hamas ne ojača", naglasila je ona.

Mitchell bi se potom trebao sastati s Benjaminom Netanjahuom, desničarskim premijerom, zaduženim da formira buduću vladu, a potom s dosadašnjim premijerom Ehudom Olmertom u petak, gdje će razgovarati s ministrom odbrane Ehudom Barakom.

Izaslanik, koji je bio jedan od glavnih arhitekata mirovnih sporazuma u Sjevernoj Irskoj, obići će u petak Ramallah na Zapadnoj obali, gdje će se sastatin s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom.

Mitchellova turneja uslijedila je prije međunarodne konferencije za obnovu Gaze, predviđene u ponedjeljak u Egiptu, uz učešće američke državne tajnice Hillary Clinton.

Prema izraelskoj štampi, Mitchell želi da iznajmi prostorije u Jerusalemu kako bi boravio u regiji po sedmicu u mjesecu.