Neobična pojava
90

Misteriozna svjetlost obasjala marokansko nebo nekoliko trenutaka prije zemljotresa

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Svijet je i dalje zahvaćen zaprepašten nakon katastrofalnog zemljotresa koji je u petak navečer pogodio Marakeš i okolna područja u Maroku, odnijevši više od 2.000 života.

Dok broj žrtava raste, vlasti tragaju za snimcima nadzornih kamera koje bilježe svaki trenutak prije, tokom i nakon ove katastrofe.

Nedavna otkrića pokazuju kako sigurnosne kamere u jednoj od gradskih rezidencija hvataju zagonetne bljeske plave svjetlosti na nebu, otprilike tri minute prije snažnog potresa. Uzrok ove pojave nije poznat, a je li najava nadolazeće nesreće ostaje nepoznato.

Ipak, važno je napomenuti da ovi bljeskovi nisu bez presedana, jer su ih dokumentirale druge sigurnosne kamere prije razornog zemljotresa u Turskoj početkom ove godine, koji je odnio živote 45.000 ljudi.

Jedna od teorija je da se ti bljeskovi manifestiraju kao odgovor na tektonski pritisak, seizmičku aktivnost u blizini ili čak vulkanske erupcije. Međutim, tačan uzrok ove neobične pojave ostaje nepoznat.

Zanimljivo je da se svjetla zemljotresa bilježe milenijima, a dolaskom moderne tehnologije došlo se do novih saznanja o ovom fenomenu. Ne manifestiraju se u svakom trenutku, već se pojavljuju u blizini vremena i epicentra zemljotresa, gdje je tektonski pritisak na vrhuncu.

Prvi zabilježeni slučaj zemljotresnih svjetala snimljenih na kameri datira iz 1965. godine tokom zemljotresa u Japanu. Nakon toga, slični su fenomeni uočeni u Kini 2008., Italiji 2009. i Meksiku 2017. godine.