Svijet
4

Misterija "zika blizanaca" u Brazilu: Lucas rođen zdrav, Laura s mikrocefalijom

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Brazilski naučnici pokušavaju razotkriti misteriozni slučaj blizanaca rođenih u gradu Santosu u Sao Paulu od kojih je jedno zaraženo zika virusom i s mikrocefalijom, dok je drugo zdravo.

Majka blizanaca Jaqueline Jessica Silva de Oliveira (25) istakla je kako nije vjerovala u tvrdnje doktora da će jedno od blizanaca, zaraženo zika virusom, biti mikrocefalično, odnosno da će imati nerazvijenu glavu.

"Mislila sam da je to greška doktora ili možda ultrazvuka", rekla je Oliveira dodajući kako je Lucas rođen zdrav dok je njegova sestra bliznakinja Laura s mikrocefalijom i svakog dana je posjećuje tim neurologa i fizioterapeuta.

Prema njenim riječima, medicinski stučnjaci koji je redovno obilaze, nastoje istražiti slučaj "zika blizanaca" odnosno kako je Lucas ostao zdrav u posteljici koju je, dok su bili u utrobi, dijelio sa sestrom koja je zaražena.

"Značaj ovih blizanaca je u tome što bi nam može dati neke vrlo važne odgovore. Moramo objasniti kako virus nije utjecao na drugu bebu, da li ta beba ima gen koji je zaštitio", rekao je Mayana Zatz, direktor Univerzitetskog istraživačkog centra za ljudske genome.

Zika virus, od sredine prošle godine, registrovan je u skoro svim dijelovima Latinske Amerike, dok je Brazil najteže pogođen. Prošlog mjeseca, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti službeno je potvrdio da je infekcija virusom zika u trudnoći uzrok mikrocefalije i drugih teških abnormalnosti mozga kod beba.

Nedavne studije dokazale su da zika virus, kojeg prenosi komarac, dospijeva u plodovu vodu, posteljicu i moždano tkivo fetusa.