{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Misterija novih umjetnih ostrva: Šta su naumili Kinezi?

13.3.2015. u 19:43
16
68
Misterija novih umjetnih ostrva: Šta su naumili Kinezi?
16
Satelitski snimci iz proteklih dana pokazuju misteriozna ostrva koja su se pojavila u Južnom kineskom moru, a prema posljednjim informacijama kineske vlasti već duže vremena šalju građevinsku opremu i radnike u ovaj dio mora.
Satelitski snimci iz januara 2015. godine
Satelitski snimci iz januara 2015. godine


Kada se raniji satelitski snimci usporede sa novim jasno je vidljiva velika promjena koja je nastala, pišu američki mediji. Nekada je u tim vodama postojala samo manja kineska platforma, a sada su tu velika zemljišna područja.

Kineske vlasti se već duže vremena spore sa drugim azijskim zemljama u vezi sa pravom na ovaj dio mora te je stoga ovaj potez okarakterisan kao pokušaj prisvajanja spornih područja. Kina, Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Bruneji su zemlje koje tvrde da imaju pravo na ovo područje.

Prikaz iz augusta 2014. godine
Prikaz iz augusta 2014. godine


Analitičari koji su proučili ove snimke ističu da oblik ovih umjetnih ostrva navodi na to da Kinezi planiraju gradnju manjeg aerodroma koji će vjerovatno biti konstruisan u vojne svrhe. Na taj način stekla bi se strateška prednost u odnosu na druge azijske zemlje.

Ipak, još uvijek nema potvrde šta će biti istinska namjena ovih ostrva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: