Devet godina
15

Misterija farme u Nizozemskoj: Sumnja se da je otac napravio sektu i držao djecu u zatočeništvu

E. Lj.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nizozemska policija uhapsila je 67-godišnjeg muškarca koji je godinama u zatočeništvu držao šest osoba, članova svoje porodice, čekajući "smak svijeta". Uhapšen je samo nekoliko sati nakon hapšenja državljanina Austrije koji je iznajmio kuću, prenosi BBC.
Prema izvještajima, dvojica muškaraca formirali su sektu, a policija kaže da je uvjerena da su djeca zadržana mimo njihove volje. Među zatočenima su bile četiri ženske i dvije muške osobe, a otac je doživio moždani udar.

Ova porodica pronađena je nakon što je najstariji sin pobjegao i u lokalnom baru u Ruinerwoldu u sjevernoj provinciji Drenthe rekao kako nikada nije bio u školi, kako je pobjegao i priznao da mu treba pomoć. Policija je otišla na farmu i tamo pronašla njegovu braću i sestre, oca i državljanina Ausrije koji je radio kao majstor. Austrijanac Jozef B. tereti se za protivpravno lišavanje slobode i pranje novca, a u četvrtak je bio pred istražnim sudijom. Policija je u kući pronašla veću količinu novca.

Policija je saopćila da ispituje da li je specifičan način života na farmi bio povezan sa određenim religijskim uvjerenjima. Prema pisanju nizozemskih medija, uhapšeni otac i Austrijanac nekada su bili komšije, a upoznali su se zahvaljujući Crkvi ujedinjenja, svjetskom pokretu koji je nastao u Južnoj Koreji.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Braća Jozefa B. rekla su za Kronen Zeitung da se on priključio sekti i da se nije pojavio na sahranama svojih roditelja prethodne četiri godine.

Mislio je da je bolji od Isusa", rekao je Jozefov brat Franz.

Portparol Crkve ujedinjenja Willem Koetsier tvrdi da je otac Gerrit Jan van D napustio pokret 1987. godine.

"Nije naš način da idemo i živimo na farmi kako bismo se skrivali od vanjskog svijeta. Nekada duhovni ljudi formiraju vlastite crkvene pokrete i pretpostavljam da se to desilo i sa njim", rekao je Koetsier.

Stanovnici Herxen, grada u kojem je Gerrit Jan van D rođen, mislili su da se priključio Crkvi ujedinjenja i preminuo u Južnoj Koreji. Međutim, pretpostavlja se da se preselio u Njemačku gdje se priključio sličnoj organizaciji, oženio majkom djece koja su pronađena prije nekoliko dana, a onda se vratio u Nizozemsku. Majka je preminula 2004. godine.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Janny Knol, zamjenica šefa policije u Sjevernoj Nizozemskoj, potvrdio je da je djeci bilo zabranjeno napuštati kuću. Policijski psiholozi posljednjih nekoliko dana razgovaraju sa oslobođenim članovima porodice i saznali da im je ipak povremeno bilo dozvoljeno da izađu iz kuće, ali samo na obližnji travnjak koji je okružen visokim drvećem.

Knol je saopćila i da nije jasno gdje su djeca rođena, ali je sigurno da nisu upisana u lokalne matične knjige i da nisu išla u školu. Također je rekla kako je Jan, najstariji od šestero djece, prethodnih mjeseci imao nekoliko različitih profila na društvenim mrežama.

Policija je potvrdila da je u prošlosti nekoliko puta odlazila na farmu zbog sumnji da se tamo gaji kanabis, ali nikada nije ulazila u kuću. U istrazi učestvuje 30 policajaca koji pokušavaju riješiti misteriju.