Težak zločin
8

Misterija četvero američkih studenata ubijenih u krevetu: Nema osumnjičenih, nema oružja, ne zna se motiv

B. R.
Kaylee Goncalves, Maddie Mogen, Xana Kernodle i Ethan Chapin (Foto: Sky News)
Kaylee Goncalves, Maddie Mogen, Xana Kernodle i Ethan Chapin (Foto: Sky News)
U američkoj saveznoj državi Idaho prije četiri sedmice ubijeno je četvero studenata Univerziteta Idaho. Okolnosti pod kojima se ubistvo desilo su poprilično misteriozne.

U kući koja se nalazi u gradu Moscow u ranim jutarnjim satima brutalno su ubijeni Kaylee Goncalves, Maddie Mogen, Xana Kernodle i njen dečko Ethan Chapin. Na smrt su izbodeni velikim nožem zbog čega su sobe bile poprskane krvlju. U prizemlju su ubijeni Xana i Ethan, dok su na spratu kuće ubijeni Kaylee i Maddie - u trenutku ubistva spavale su u istom krevetu. Kako prenosi Sky News, preostale dvije ukućanke su "prespavale" napad.

Mjesec dana nakon napada, niko se nije javio da svjedoči, nema osumnjičenog ili osumnjičenih, nije pronađeno oružje kojim je izvršeno ubistvo i nije poznat motiv ubistva. Mali broj policajaca, koji se s ubistvom nisu suočili već sedam godina, u potrazi je za ubicom ili ubicama.

"Ne možemo priuštiti grešku"

Već postoje naznake da su roditelji žrtava i ožalošćeni frustrirani zbog toga što smatraju da ne postoji napredak u istrazi. Nezadovoljstvo postoji uprkos tome što su se u istragu uključili FBI i policija savezne države Idaho. Glasnogovornica gradske policije Robbie Johnson je izjavila da ne žele samo da uhapse nekoga, već i da onoga koga uhapse privedu pred sud.

"Moramo biti sigurni da prolazimo kroz sve dokaze i veliki je broj dokaza. Dobijamo fotografije, emailove, telefonske pozive. Ne možemo priuštiti grešku i objaviti informacije kojima bismo mogli ugroziti istragu", napomenula je Johnson.

Policija je uvjerena da kuća u kojoj se desio zločin i da oni koji su ubijeni nisu bili slučajna meta, ali nije obrazložila zašto vjeruje u to. Bivši Kayleen dečko, s kojim je i nakon raskida veze bila bliska, ne vodi se kao osumnjičen.

Kuća u kojoj se desio zločin

Jedan od najzagonetnijih aspekata ovog slučaja jesu preostale dvije ukućanke Dylan Mortensen i Bethany Funke. One su u trenutku zločina bile u spavaćim sobama koje se nalaze u podrumskom prostoru kuće. Kako tvrde, prespavale su napad. Jedan od njihovih prijatelja je nešto prije podneva saznao šta se desilo i pozvao je policiju. Mortensen i Funke se također ne vode kao osumnjičenima.

Piscu krimi romana, čiji usvojeni sin živi 100 metara od kuće u kojoj se desio zločin, Troyu Lambertu je čudno to da niko nije čuo šta se dešava s obzirom na to da je riječ o gusto naseljenom području.

Gdje su bili prije ubistva

Istražitelji ne samo da pokušavaju utvrditi šta se dešavalo na mjestu zločina, već i to gdje su žrtve bile u satima prije nego što su ubijene. Kaylee i Maddie su noć provele u baru Corner Club koji se nalazi nedaleko od glavne gradske ulice. Iz bara su izašle jedan sat poslije ponoći kako bi otišle do obližnjeg vozila u kojem se prodavala hrana.

Kaylee je te trenutke snimala i uživo prenosila na internetu. Iz snimka prijenosa se može zaključiti da se desio spor s muškarcem koji je imao kapuljaču na glavu. Maddie se u jednom trenutku okrenula prema tom muškarcu i kazala mu: "J**i se gospodine". Nakon toga je prijenos okončan. Ni spomenuti muškarac se ne vodi kao osumnjičeni.

Period od pet sati o kojem se ništa ne zna

Ranije je objavljeno da Kayleeni roditelji vjeruju da je njihova kćerka bila primarna meta s obzirom na to kakve je povrede imala u poređenju s drugim žrtvama. Međutim, sada ne misle tako. Kayleena porodica je angažovala advokata Shanona Greya koji je policiji dostavio listu sa pet pitanja, ali nije poznato koja su to pitanja.

Misterija je i to gdje su to prije ubistva bile preostale dvije žrtve Xana Kernodle i Ethan Chapin. Jedino je poznato da su između 20 i 21 sat bili na zabavi koja je organizovana u studentskoj kući. Ova kuća je udaljena pet minuta hoda od kuće u kojoj su ubijeni. U kuću u kojoj se zločin desio došli su dva sata poslije ponoći. Policija pokušava da utvrdi gdje su bili u periodu od 21 sat do 2 sata.

Grad koji ima 25.000 stanovnika, od čega je 11.000 studenata, živi u strahu. Svi očekuju da dobiju odgovore na ključna pitanja - ko je ubica ili ko su ubice i koji je motiv napada.