Svijet
11

Misrata se oporavlja od posljedica revolucije iz 2011. godine

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Misrata, grad koji se nalazi na obalama Mediteranskog mora na sjeverozapadu Libije i poznat je kao poslovni centar te zemlje, brzo se oporavlja od posljedica ratnih sukoba tokom revolucije iz 2011. godine.

Nakon prijestolnice Tripolija i Bengazija, Misrata je treći najveći grad Libije, koji je tokom revolucije 2011. godine kada je sa vlasti svrgnut režim Muammara al-Gaddafija bio poprište masovnih protesta, a potom i oružanih sukoba revolucionara protiv režimskih snaga.

Tokom višemjesečnih sukoba u Misrati je 2011. godine poginulo više od 1.000, a ranjeno najmanje 3.000 ljudi, a grad je skoro u cjelosti devastiran.

Tri godine nakon ratnih dejstava život u gradu se vraća u normalne kolosijeke, iako se još uvijek na svakom koraku vide posljedice sukoba i napuštene olupine tenkova. U februaru 2012. godine Misrata je bio prvi distrikt u kojem su održani lokalni izbori nakon para Gaddafijevog režima, a vlasti i građani tog grada trenutno ubrzano rade na obnovi grada.

Luka i aerodrom u Misrtati su osnovni pokretači razvoja grada. Najveći iskoraci vidljivi su u trgovinskom i građevinskom sektoru. Ubrzani razvoj privukao je i veliki broj ilegalnih radnika iz drugih afričkih zemalja, koji najčešće rade u komunalnom i građevinskom sektoru.

Libijska prijestolnica Tripoli, te Bengazi i drugi gradovi su ponovo poprište političke i sigurnosne krize, a Misrata sa stabilnom lokalnom vlašću slovi i za najsigurniji grad u zemlji.

Revolucionarne snage i dalje su zadužene za sigurnost u gradu, a škole i druge javne institucije rade bez ikakvih poteškoča. Na ulicama Misrate red i mir osiguravaju specijalne policijske jedinice revolucionara.