Svijet
0

Misija EU-a spremna da otputuje na Kosovo

FENA
Zemlje Evropske unije odobrile su u petak modalitete misije koja će biti zadužena da upravlja nezavisnošću Kosova, a čije raspoređivanje počinje iduće sedmice, saopćili su diplomatski izvori.

Ambasadori 27 zemalja članica, okupljeni u Bruxellesu, odobrili su pravne i finansijske modalitete ove misije koja predviđa odlazak na Kosovo od oko 2.000 Evropljana, uglavnom policajaca i pravnika.

Da bi ovo raspoređivanje počelo, "potrebno je najvjerojatnije već početkom iduće sedmice" da 27 zemalja EU-a potvrdi svoje odobrenje, što je u načelu čista formalnost, objasnio je jedan evropski diplomat.

Konačna odluka za pokretanje misije, koja zahtijeva saglasnost svih 27 zemalja, mogla bi uslijediti odmah nakon ili malo kasnije, zavisno od situacije na Kosovu ili u Srbiji, gdje se u nedjelju odvijaju vrlo tijesni predsjednički izbori, precizirao je on.

Ako pobijedi ultrancionalist Tomislav Nikolić, albanski dužnosnici bi mogli odmah proglasiti nezavisnost a Evropljani bi najvjerojatnije ubrzali raspoređivanje misije.

Velika većina zemalja Evropske unije i SAD su spremne da odmah priznaju nezavisnost iako se tome protivi Rusija.