Optužbe članice Crkve
0

Miscavige pretvara scientologiju u mašineriju za sakupljanje novca

Sarajevo-x.com
Tom Cruise i David Miscavige
Tom Cruise i David Miscavige
Visokorangirana članica Scientološke crkve Debbie Cook šokirala je nekoliko hiljada sljedbenika te crkve. Naime, samo nekoliko minuta nakon ponoći u novogodišnjoj noći sljedbenicima je poslala mail u kojem optužuje Davida Miscavigea, vođu scientologa, da je Scientološku crkvu pretvorio u mašineriju za prikupljanje novca.

Cook, jedna od najuglednijih članica Crkve, je mail poslala na 12.000 adresa sljedbenika scientologije, u kojem je napisala i to da je Miscavige organizaciju pretvorio u autokraciju, tešku mašineriju koja brine samo o materijalnim stvarima i prikuplja novac. Ona ga optužuje za pretvaranje Crkve, čiji su članovi slavne osobe, uključujući Toma Cruisea i Johna Travoltu, u tiranski režim koji je u direktnom sukobu s doktrinom scientologije koju je utvrdio njen osnivač L. Ron Hubbard u 1950. godini.

U mailu koji je poslan sljedbenicima stajalo je i to da je do sada prikupljeno mnogo novca i da je dio uložen u hram koji zjapi prazan na Floridi.

Cook je također izrazila zabrinutost da se crkva pretvara u diktaturu jednog čovjeka. U mailu je potvrdila i to da će ostati odana scientologiji te je pozvala sljedbenike da budu dio promjena u narednom periodu.

"Mi smo snažna i moćna grupa, mi možemo utjecati na promjene. Preživjeli smo već mnoge oluje, žao mi je što sam ja ta koja vam mora to reći, ali nova oluja se nadvija nad nama", napisala je Cook.

Smatra se da je Cook poslala ovakav mail zbog toga što u samoj Crkvi postoji frakcija koja dovodi u pitanje Miscavigeove metode. No, u mailu je napisala da je njena savjest ta koja ju je natjerala da govori.

Glasnogovornik Crkve je odbacio ovakvo pisanje Debbie Cook nazvavši njene riječi malim odrazom neznanja i neprosvijetljenim pogledom na današnji svijet.

"Hiljade sljedbenika scientologije ne misle kao ona, oduševljeni su postojanjem naših 27 novih crkava i time šta one znače zajednicama kojima služe", izjavio je Graeme Wilson, glasnogovornik Sientološke crkve.

Podsjetimo, vođa scientologa David Miscavige je vjenčani kum glumca Toma Cruisea i njegov veoma blizak prijatelj.