Završila obuku
27

Misa Matsushima postaje prva japanska pilotkinja borbenog aviona

Klix.ba
Poručnica Misa Matsushima će uskoro postati prva japanska pilotkinja borbenog aviona nakon što je uspješno završila obuku za upravljanje avionom F-15, saopćila je japanska vojska.

"Kao prva pilotkinja borbenog aviona otvorit ću put drugim ženama. Otkako sam gledala film 'Top Gun', dok sam išla u osnovnu školu, divila sam se pilotima. Želim nastaviti naporno raditi kako bih ispunjavala svoju dužnost, ne samo zbog sebe, nego i zbog drugih žena koje će slijediti ovaj put", izjavila je Matshushima.

Japanska vojska je počela regrutovati žene 1993. godine, ali su izuzetak bili borbeni avioni i avioni za izviđanje. Međutim, ta zabrana je konačno ukinuta krajem 2015. godine.

U procesu obuke su još tri žene koje žele postati dio elitne grupe borbenih pilota.

Borbeni avioni F-15J kojima će upravljati imaju dva motora i dizajnirani su za borbu zrak-zrak s drugim avionima. Maksimalna brzina iznosi oko 2,5 Macha, što je 2,5 puta brže od brzine zvuka, odnosno 3.000 km/h.

Dvadesetšestogodišnja Misa je namjeravala postati pilotkinja transportnih aviona prije nego je zabrana za obuku na borbenim avionima ukinuta.