Oslo
0

Mirsad Repak izveden pred sud

FENA
Državljanin Bosne i Hercegovine izveden je u srijedu pred sud u Oslu zbog ratnih zločina počinjenih 1992. godine nad srpskim civilima u BiH, što je prvi slučaj ove vrste u Norveškoj od Drugoga svjetskog rata.

Bivši pripadnik hrvatske milicije HOS 41-godišnji Mirsad Repak odgovarat će prema optužnici za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine, mučenja i silovanja, javlja AFP.

Ove zločine je izvršio između maja i oktobra 1992. godine nad 18 srpskih civila, mušakraca i žena, u logoru Dretelj, poznatom po brutalnosti njegovih čuvara.

Mirsad Repak, koji s porodicom otada živi u Norveškoj i gdje je dobio norveško državljanstvo, izjasnio se da nije kriv za djela za koja ga se tereti. Tvrdi da je samo izvršavao naređenja.

"U velikom ratovima kao što je bio ovaj trebalo bi se zadovoljiti hvatanjem onih koji su odlučivali i najviših zvaničnika. Oni nikada ne budu svi uhvaćeni i može biti nepravedno hvatanje malih vojnika", izjavila je njegova advokatica Heidi Bache-Wig za televiziju TV 2 Nyhetskanal.

Mirsad Repak " je patio zbog onoga što je morao učiniti i što su mu naređivali da čini, i to ga otada muči", kazala je ona prije saslušanja.

"Za njega je to bilo potpuno neprirodno i patio je što je morao sudjelovati u tome i gledati kako se postupa sa zatvorenicima", dodala je.

Glasnogovornica suda u Oslu je kazala da je ovo prvi slučaj suđenja za ratni zločin u Norveškoj od Drugoga svjetskog rata.

U srijedu je sud razmatrao mogućnost retroaktivne primjene, u slučaju Mirsada Repka, novoga norveškog zakona za ratne zločine koji je ove godine stupio na snagu i utvrditi da li su činjenice zastarjele ili ne.

Sud će se o ovim pitanjima izjasniti u ponedjeljak, nakon čega suđenje može početi.