|

Mirovni sporazum u Ugandi?

Mirovni sporazum u Ugandi?
0
F
FENA
30.11.2008. u 11:32
0
komentara
0

dijeljenja
Mirovni sporazum u Ugandi? Foto: Reuters
Pobunjenički pokret u Ugandi poznat kao Božija vojska otpora trebalo bi da potpiše mirovni sporazum s vladom, čiji je cilj da se okonča 20 godina brutalnog pobunjeništva.
Vođa pobunjenika Joseph Kony trebalo bi da učestvuje u ceremoniji u zabačenom pograničnom području između Konga i južnog Sudana, javio je BBC.

Kony je međutim više puta odsustvovao tokom teških dvogodišnjih pregovora i nije se pojavio na prethodnim ceremonijama potpisivanje sporazuma iz straha za ličnu sigurnost.

Ranije je ugandska vlada rekla kako će tražiti da zahtjev za hapšenje i izručenje Konyja Međunarodnom krivičnom sudu bude suspendiran ako on potpiše mirovni sporazum.

Njegov pobunjenički pokret je ozloglašen po otmicama djece - djevojčice su prisiljavane na seksualno ropstvo, a dječaci obučavani da izvršavaju brutalne zločine, uključujući i ubistva vlastitih porodica.

Konyjevi pobunjenici teroriziraju velike oblasti Ugande, Sudana, DR Konga i Centralnoafričke Republike.
Njihov glavni politički cilj je stvoriti teokratsku državu kojom bi se upravljalo prema Deset zapovijedi Božijih.

Posrednici u građanskom ratu u Ugandi ranije ovog mjeseca su zatražili od vođe pobunjenika Josepha Konyja da potpiše mirovni sporazum do konca novembra.

Potpredsjednik Sudana i jedan od glavnih mirovnih pregovarača Riek Machar poručio je pobunjenicima da prekinu s napadima i potpišu mirovni sporazum.

Mirovni posrednici, međutim, nisu rekli koje bi bile posljedice za Konyja i njegovu Božiju vojsku otpora ako sporazum ne potpišu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.