Svijet
0

Mirovni proces UN-a osuđen na propast u Darfuru

FENA
Lider pobunjeničkog Sudanskoga oslobodilačkog pokreta (SLM) Abdel Wahid Nur ocijenio je u srijedu da su napori Ujedinjenih nacija da se poslije četiri i po godine okončaju sukobi u pokrajini Darfur neminovno osuđeni na propast.

On je u izjavi američkoj agenciji Bloomberg naglasio da SLM neće učestvovati u mirovnim pregovorima sve dok vlada u Kartumu ne prekine napade na civile.

"Nažalost, siguran sam da će ovaj proces zakomplicirati živote i povećati patnje našeg naroda. Ja sam danas ovdje u Parizu, dok moj narod ubijaju, siluju i teroriziraju", rekao je Nur.

Nur, jedan od osnivača SLM-a, odbio je učestvovati u pregovorima koje su prošlog mjeseca organizirale UN i organizacija Afričke unije u Tanzaniji, optužujući lidere ostalih pobunjeničkih grupa da su za pregovarački sto sjeli radi vlastitih interesa.

"Afrička unija i UN žele me predstaviti kao prepreku miru. Ali mi želimo mir, želimo sigurnost prije početka pregovora", rekao je Nur.

On od prošle godine kada je pobjegao iz Eritreje živi u Francuskoj, a usprkos činjenici da nije u Darfuru jedan je od najpopularnijih lidera među 2,5 miliona izbjeglica iz te pokrajine.

Kao ključ za uspjeh mirovnog procesa on je naveo neophodnost da se razoružaju "džandžavidi", pobunjenička organizacija koju oprema vlada u Kartumu i koja je, kako navode humanitarci, odgovorna za dobar dio zločina počinjenim na teritoriji Darfura, gdje je u četiri i po godine ubijeno između 200.000 i 400.000 ljudi.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon doputovao je u utorak u Sudan kako bi dao podršku mirovnom sporazumu kojim je 2005. godine okončan rat između sjevera i juga te zemlje.

On je postavio za novog specijalnog izaslanika UN-a u Sudanu Ashrafa Kazija, koji će na toj funkciji zamijeniti Jana Pronka, koji je prošle godine protjeran iz Sudana jer je kritizirao tamošnju vojsku.

Planirano je da generalni sekretar UN-a tokom prve posjete Sudanu posjeti i Darfur da bi se na licu mjesta uvjerio kako se raspoređuju pripadnici mještovite mirovne misije UN-a i Afričke unije koju će činiti oko 26.000 većinom afričkih vojnika.