Svijet
0

Mirovni pregovori vlade Sudana i glavne pobunjeničke grupe

FENA
Foto: AFP/Albany Associates/File
Foto: AFP/Albany Associates/File
Sudanska vlada i glavna pobunjenička grupa u Darfuru prihvatile su u utorak prijedlog da pokrenu mirovne pregovore i potpisale sporazum u kojem su obje strane pristale na ustupke.

Sporazumom postignutim uz posredovanje Katara obuhvaćene su mjere za pružanje pomoći i zaštite izbjeglicama u Darfuru, kao i obećanje obiju strana da će nastaviti pregovore, prenio je Reuters.

Pobunjenička grupa Pokret za pravdu i jednakost (JEM) zatražila je i razmjenu zatvorenika i najavila da će u znak dobre volje osloboditi neke vladine funkcionere koje drži u zatočeništvu.

Sudan je prošle sedmice započeo pregovore s JEM-om, nakon skoro šest godina sukoba u kojima je ubijeno oko 200.000 ljudi, a raseljeno 2,7 miliona.

Druge pobunjeničke grupe, međutim, odbijaju pregovarati s Kartumom.

Za trajan mir nužna je i saradnja susjednog Čada, koji je prihvatio izbjeglice iz Darfura.

"Želim naglasiti da je sporazum otvoren za sve grupe", izjavio je premijer Katara šeik Hamad bin Jassim bin Jabr al-Thani novinarima u Dohi, gdje su vođeni razgovori.

"Ovaj proces bi morao obuhvatiti i sporazum Čada i Sudana jer bi to znatno doprinijelo pronalaženju rešenja", dodao je.

Pokret za pravdu i jednakost i druge grupe započeli su oružanu pobunu 2003. godine tražeći da budu bolje zastupljeni u vlasti i da se u zapadnom dijelu zemlje poboljša infrastruktura.

Kartum je mobilizirao arapske milicije da uguše pobunu, ali odbacuje optužbe SAD-a da je to izazvalo genocid.