|

Mirni marš protiv klimatskih promjena u Parizu prerastao u okršaj demonstranata s policijom

Mirni marš protiv klimatskih promjena u Parizu prerastao u okršaj demonstranata s policijom
2
M. A.
21.9.2019. u 22:40
11
komentara
2

dijeljenja
1/12 Foto: EPA-EFE
2/12 Foto: EPA-EFE
3/12 Foto: EPA-EFE
4/12 Foto: EPA-EFE
5/12 Foto: EPA-EFE
6/12 Foto: EPA-EFE
7/12 Foto: EPA-EFE
8/12 Foto: EPA-EFE
9/12 Foto: EPA-EFE
10/12 Foto: EPA-EFE
11/12 Foto: EPA-EFE
12/12 Foto: EPA-EFE
Mirni marš protiv klimatskih promjena u Parizu prerastao je u nasilne proteste nakon što se agresivna anarhistička grupa demostranata pridružila aktivistima za zaštitu okoliša koja je razbijala prozore i palila ulične barikade, piše BBC News.
Zbog niza incidenata jedna grupa je čak odustala od marša jer su se neki demostranti sukobili s francuskom policijom, koja je prethodno kritizirana zbog pretjeranog nasilja, bacanja suzavca i više od 100 hapšenja. U ogromnoj sigurnosnoj operaciji učešće je uzelo 7.000 policajaca.

Naime, marš protiv klimatskih promjena i protest protiv reforme penzionog sistema su odobreni, dok su druge demonstracije, uključujući i one žutih prsluka bile nezakonite.

Nasilje i vandalizam pripisan je anarhističkoj grupi "crni blok", koja je prepoznatljiva po crnim maramama, sunčanim naočalama i kapuljačama kojima prekrivaju lice. Osim crnog bloka, u proteste su se uključili i žuti prsluci.

Pokret žutih prsluka potaknut je prije deset mjeseci porastom cijena goriva i evoluirao je u redovne antivladine proteste koji su se nastavili i na proljeće. Interesantno je da većina onih koji su u subotu demostrirali nisu nosili njihov zaštitni znak, tj. fluorescentne prsluke.


Kako se nasilje pogoršavalo, policija je bila primorana upotrijebiti suzavac kako bi rastjerala grupe demonstranata. Video objavljen na Twitteru pokazuje kako su demonstranti protiv klimatskih promjena prekrivali usta dok im je vjetar nanosio suzavac.

Greenpeace je uputio instrukciju demonstrantima protiv klimatskih promjena da napuste marš jer nisu ispunjeni potrebni uvjeti kako bi se proveli nenasilni protesti.

Jedan od demonstranata u subotu je rekao francuskom mediju Le Monde da nastavljaju proteste zbog "nepravde", ali je rekao da su zabrinuti zbog "loše reputacije" žutih prsluka.

Raniji protesti naveli su francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da počne s provođenjem reformi koje uključuju smanjenje poreza i decentralizaciju vlade.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...