Biznis porodice Cetić
0

Miris bosanske baklave u Charlottesvilleu

Sarajevo-x.com
Kolači na malom tanjiru i miris jake kafe u gradu Charlottesvilu u američkoj državi Virginia donose dašak atmosfere iz Zenice, rodnog grada porodice Cetić. Jedanaest godina nakon što su napustili svoju zemlju, bračni par Cetić, njihov sin, kćerka i budući zet u novoj domovini otvorili su malu pekaru, koja je kasnije pretvorena u restoran.

"Kada smo tek došli ovdje, sa kćerkom sam odlazila na gradsku tržnicu gdje je uvijek bilo svježe hrane. To je za nas jako važno jer skoro sve porodice u Bosni kuhaju kod kuće. Na početku, pravili bismo burek i neka druga tradicionalna jela i prodavali na tržnici. Ljudima se jako svidjelo naša hrana i svi su me pitali zašto ne otvorimo malu pekaru. To nam se činilo kao jako dobra ideja i tako smo počeli“, prisjetila se Božana Cetić, ženska glava kuće.

Tako je prije četiri mjeseca pokrenut porodični posao ovih Zeničana, koji mušterijama nude nešto što prije nisu kušali, tradicionalna bosanska jela.

Iako samo nosi naziv pekara, "Balkan Bakery" se kasnije proširila i u njoj se sada mogu uzeti sendviči, supe, čorbe i salate.

Porodica Cetić, Božana, njen muž Panto, sin Nemanja i kćerka Anja prije 11 godina napustili su Bosnu i Hercegovini. Preko Međunarodnog komiteta za izbjeglice smjestili su se u Charlottesville i bili su među prvim Balkancima koji su stigli u ovaj grad. Iako su se ubrzo našli posao, kulturne i jezičke razlike još uvijek su im predstavljale problem.

"Zna biti jako teško izbjegličkim porodicama jer napuštaju svoje domove ne zato što su to htjeli već zato što su morali i često se susreću sa jezičkim barijerama. No, te porodice vrlo brzo stanu na svoje noge jer su motivirani da iskoriste sve prednosti koje im nude Sjedinjene Američke Države. Cetići su sjajan primjer za to", izjavila je za Daily Progress Susan Donovan, predstavnica komiteta za izbjeglice.

Oni priznaju da je na početku bilo jako naporno pogotovo jer djeca nisu imala s kim se igrati niti su znali jezik.

„Nismo znali šta da radimo, pa smo kuhali. Kuhao bi i govorio svojoj djeci 'ponesite ovo svojim prijateljima'. U mojoj zemlji, svi kuhaju kod kuće i ako dođete kod nekoga, ponudit će vas kafom i hranom, a nekad se domaćin zna uvrijediti ako ga odbijete", ispričao je Panto Cetić.

I zaista bi bilo uvreda odbiti ovu porodicu. Oni u svojoj pekari imaju povrće koje svježe ubrano i tijesto koje se ručno pravi. Božana je ta koja zadužena za recepte.

"Božanini recepti su izvanredni, ali vam treba jako puno truda da biste to uradili ispravno. Kada pravimo burek ili sirnicu, napravimo tijesto koje kasnije razvijemo, a potom stavimo sir ili meso, ali ne smijete dozvoliti da pukne inače ćete morati sve baciti", objašnjava Nemanja.

Još jedna specijalitet iz bosanske kuhinje je baklava, kolač sa jufkom i orasima. Baklava je kao i ostala bosanska jela, jako popularna među sladokuscima u Charlottesvilleu, koji se nikada ne žale da je nešto preskupo jer znaju da sve svježe i ručno pravljeno. Cetići hranu uvijek služe u velikim količinama.

"Mi ne pravimo male porcije, želimo da ljudi jedu i uživaju, tako da ništa od malih komada“, poručuje Božana.