Gasna kriza
0

Minsk dužan 244 miliona dolara

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski naftni gigant "Gasprom" uputio je pismo Bjelorusiji u kome zahtjeva isplatu 244 miliona dolara duga za gas i upozorava da će prekinuti isporuku tog energenta ukoliko se ne izmire dugovanja.

"Ukupan dug Bjelorusije iznosi 244 miliona dolara i poslali smo pismo u kome tražimo da se taj dug plati", izjavio je izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler, prenosi agencija RIA Novosti.

Zamjenik bjeloruskog premijera Vladimir Semaško rekao je da će njegova zemlja nastaviti da plaća ruski gas po prosječnoj godišnjoj cijeni i da će početi da vraća dug "Gaspromu".

Dug se pojavio zbog razlika između ugovorenih i prosječnih cijena. U prvom kvartalu Bjelorusija je plaćala   210 dolara za 1 000 kubnih metara, ali do kraja godine očekuje se da će  ta cijena da padne na ispod 100 dolara. U skladu sa usmenim dogovorima cijena treba da  bude oko 150 dolara za 1 000 kubnih metara.

Semaško je rekao da je bjeloruska gasna kompanija "Beltransgas" uputila "Gaspromu" 20. marta dodatak ugovora koji predviđa da Bjelorusija plaća godišnju prosječnu cijenu, ali da taj dodatak još nije potpisan.

On je dodao da će Bjelorusija od avgusta  početi da  vraća dug.

Semaško je rekao da Vlada Bjelorusije očekuje da će cijena ruskog gasa  dostići 166 dolara  za 1 000 kubnih metara 1. januara 2010. godine  ukoliko cijene nafte ove godine ostanu na 70 dolara za  barel.
On  je dodao da  Bjelorusija nije uspjela da  uskladišti dvije milijarde kubnih metara gasa u prvoj polovini ove godine, ali da ne očekuje da  će "Gasprom" preduzeti mjere protiv Bjelorusije zbog ovoga.

"Nepotpune isporuke gasa nisu samo problem Bjelorusije. U prvom kvartalu ove godine EU nije primila oko 30 odsto očekivane količine ruskog gasa, a Ukrajina oko 40 odsto", rekao je Semaško.