Deset mjeseci poslije
274

Minneapolis će isplatiti 27 miliona dolara porodici ubijenog Georgea Floyda

V. K.
Floyd je ubijen 25. maja 2020. godine (Foto: EPA-EFE)
Floyd je ubijen 25. maja 2020. godine (Foto: EPA-EFE)
Gradsko vijeće Minneapolisa donijelo je odluko o isplati odštete familiji ubijenog Georgea Floyda u iznosu od 27 miliona dolara. Rezultat je to građanske tužbe koju je porodica Floyd pokrenula nakon slučaja ubistva 25. maja 2020. godine.

Advokat porodice ubijenog Floyda Ben Crump izjavio je kako ova odluka Gradskog vijeća Minneapolisa šalje snažnu poruku građanima SAD-a, ali i drugima.

"Stravična smrt Georgea Floyda pokrenula je brojne zahtjeve za pravdom i promjenama. Ova odšteta šalje snažnu poruku i dokazuje da su životi Afroamerikanaca bitni te da policijska brutalnost prema ljudima drugačije boje kože mora prestati", rekao je Crump.

Odšteta se u ovom slučaju odnosi na građansku parnicu koju je pokrenula porodica Floyd protiv Grada Minneapolisa i četvorice policajaca koji su bili prisutni tokom hapšenja Georgea Floyda.

Povodom odluke Vijeća, oglasio se i Floydov brat Rodney Floyd koji je naglasio kako je ovaj korak neophodan za sve u SAD-u.

"Ljudi koji su voljeli Georgea uvijek su slijedili njegov put optimizma i nade da se stvari mogu promijeniti u boljem smislu. Nadamo se da je ovaj sporazum dio toga te da će Minneapolis poslije ovoga biti bolje mjesto", rekao je Rodney Floyd.

Sestra ubijenog Floyda, Bridgett Floyd izjavila je kako je porodica Floyd pretrpjela nenadoknadive gubitke ubistvom Georgea.

Bridgett Floyd, sestra ubijenog Georgea (Foto: EPA-EFE)
Bridgett Floyd, sestra ubijenog Georgea (Foto: EPA-EFE)

"Naša porodica pretrpjela je nenadoknadiv gubitak 25. maja kada je Georgeov život oduzeo policajac u Minneapolisu. Iako ga ne možemo vratiti, neumorno radimo na tome da ovaj svijet učinimo boljim mjestom za život", rekla je ona.

Kako se navodi, dio nagodbe, odnosno iznosa odštete koju će isplatiti Minneapolis, ići će u fond za pomoć privrednicima u ulici u kojoj je ubijen George Floyd. Prema informacijama američkih medija, za taj fond izdvojit će se 500.000 dolara.

Iako je porodica dobila odštetu, proces protiv policajca Dereka Chauvina i dalje je u toku, a iznošenje dokaza o cijelom slučaju ubistva Georgea Floyda trebalo bi početi 29. marta.