Svijet
0

Ministru EU-a s područja Sredozemlja o migracijama

FENA
Portorož
Portorož
Ministri vanjskih poslova država Evropske unije s područja Sredozemlja i Crnog mora okupili su se u četvrtak kasno navečer u Portorožu u Sloveniji na svom četvrtom po redu neformalnom sastanku posvećenom dijalogu s državama sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Središnje teme njihova sastanka u petak bit će problematika migracija i odnos prema azilantima, te bliskoistočni mirovni proces.

Kako su prenijeli slovenski mediji, francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner je u četvrtak navečer na radnoj večeri sudionicima sastanka predstavio ideju francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o osnivanju unije sredozemnih država, rekavši da na evropskoj strani Sredozemnog mora za to postoji mnogo zanimanja, a na afričkoj ne.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je da je ideja o osnivanju mediteranske unije zamišljena kao način povezivanja država koje imaju slične probleme i koje bi u tom okviru onda mogle zajednički nastupati, ali da teško može zamisliti da bi članstvo u takvoj uniji moglo biti jedna vrsta kompenzacije za one države koje žele ući u Evropsku uniju.

Poznato je naime da je francuski predsjednik Sarkozy ideju o Mediteranskoj uniji iznio u vezi s Turskom o čijem potencijalnom članstvu u Europskoj uniji među državama članicama postoje velike razlike.

Tokom današnjeg radnog zasjedanja Slovenija će predstaviti prijedlog da jedno od sjedišta budućeg Sredozemnog sveučilišta koje bi trebalo početi djelovati od 2008. godine bude u Sloveniji, u Piranu.

Sredozemno sveučilište djelovalo bi - kako se planira - na području poslijediplomskih studija, omogućavalo bi i redovni "studij na daljinu", a među ostalim bi se bavilo dodatnim obrazovanjem ekonomista, diplomata i državnih službenika s područja mediteranskog bazena.