|

Ministrica vanjskih poslova bit će predsjednica Švicarske u 2007.

Ministrica vanjskih poslova bit će predsjednica Švicarske u 2007.
0
F
FENA
13.12.2006. u 11:20
0
komentara
0

dijeljenja
Ministrica vanjskih poslova bit će predsjednica Švicarske u 2007.
Švicarska ministrica vanjskih poslova Micheline Calmy-Rey (Mišlin Kalmi Rej) izabrana je u srijedu za predsjednicu Švicarske konfederacije za 2007. godinu i tako postala druga žena u historiji Švicarske koja je obavljala tu dužnost.
Savezna skupština, donji dom parlamenta, izabrala je 61-godišnju Calmy-Rey sa 142 glasa od ukupno 192. U skladu sa sistemom godišnje rotacije između sedam članova švicarske vlade, sada je došao red na ministricu da obavlja dužnost predsjednice.

Micheline Calmy-Rey dolazi iz Ženeve i članica je Socijalističke stranke. Kolegu Moritza Leuenbergera će zamijeniti 1. janaura

Ona je od decembra 2002. godine rukovodila ministarstvom vanjskih poslova. Na toj dužnosti je branila ljudska prava u vanjskoj politici i politiku bilateralnih sporazuma s Evropskom unijom.

Ona se također proslavila u sukobu na Bliskom istoku podržavajući krajem 2003. godine "Ženevsku inicijativu", pokušaj nezvaničnog približavanja Izraelaca i Palestinaca. Udata je i ima dvoje djece i troje unuka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.