Velika Britanija
0

Ministrica predložila ukidanje Zakona o ljudskim pravima

SRNA
Teresa May
Teresa May
Britanska ministrica unutrašnjih poslova Teresa May predložila je ukidanje Zakona o ljudskim pravima jer nanosi štetu naporima Ministarstva da deportuje osumnjičene za terorizam.

Ona je u intervjuu za britanski dnevnik Daily Telegraph rekla da smatra da zemlja "ima određene probleme" sa tim zakonom, koji inkorporira Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

 "Ja ovdje u ministarstvu vidim probleme koje imamo jer ne možemo da deportujemo ljude koji su vjerovatno osumnjičeni za terorizam. To se moglo vidjeti u slučaju nekih stranih kriminalaca koji su u Britaniji", rekla je ona.

U međuvremenu, u Manchesteru je u toku kongres Konzervativne partije, koji će trajati do 5. oktobra i očekuje se da će se tu povesti žestoka debata između torijevaca i njihovih liberalno demokratskih partnera, koji su veliki zagovornici ovoh zakona.

Prije samo dvije sedmice, zamjenik premijera i vođa liberal demokrata Nick Clegg insistirao je da Zakon o ljudskim pravima "sigurno ostaje", dok je ministar energetike Chris Haan upozorio da će njegovoj stranci "biti prilično neprijatno" u koaliciji ukoliko se nade konzervativaca o ukidanju zakona ostvare.