Madagaskar
0

Ministrica odbrane podnijela ostavku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministrica odbrane na Madagaskaru Cecil Manorohanta podnijela je ostavku nakon što je u subotu predsjednička garda na jednom skupu ubila 28 osoba, navodi se u saopćenju koje je objavio privatni radio Antsive.

"U periodu političke krize, saosjećam i moralno pdržavam sve porodice koje su imale smrtne slučajeve", napisala je ministrica u tekstu s datumom od nedjelje, u kojem kaže: "Kao majka, ne prihvatam ovakvo nasilje."

"Prema onome što je dogovoreno na nivou vlada, snage reda su bile dužne da zaštite stanovništvo i njegovo imovinu", kazala je Manorohanta i dodala: "Nakon svega što se dogodilo, odlučila sam da više ne budem dio ove vlade."

Najmanje 28 osoba je ubijeno, a 212 ranjeno u subotu u Atananarivu kada je garda zapucala kako bi rastjerala skup koji je sazvao gradonačelnik Andry Rajoelina, angažiran u borbi protiv režima predsjednika Marca Ravalomanane.

Stotinjak osoba je ubijeno u sukobima koje je od 26. januara izazvalo smjenjivanje Rajoeline s dužnosti. On se sam proglasio glasnogovornikom jednog dijela stanovništva pogođenog ekonomskim teškoćama.