Prvi sastanak
2

Ministri zemalja G7 i predstavnici internetskih kompanija dogovorili blokiranje terorističkog sadržaja

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministri unutrašnjih poslova zemalja G7 i velike internetske kompanije, uključujući Google, Facebook i Twitter, su na sastanku u Ischiji, italijanskom otoku u vodama ispred Napulja, donijeli odluku o zajedničkoj provedbi plana djelovanja u cilju blokade sadržaja terorističkog karaktera.

Postigli su dogovor o planu kojim bi se trebao blokirati ekstremistički i teroristički sadržaj sa interneta u roku od dva sata od trenutka objavljivanja.

"To su prvi koraci prema velikom savezu u ime slobode", rekao je italijanski ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti.

Naglasio je da je internet važno sredstvo regrutiranja, uvježbavanja i radikalizacije stranih boraca. Također je rekao kako su ministri zemalja G7 raspravljali o tome kako krenuti s deradikalizacijom građana koji se vraćaju s IDIL-ove linije fronta te kako spriječiti da postanu opasnost po sigurnost u zatvorima.

SAD i Velika Britanija zahtijevale su da se poduzmu nove mjere za veću aviosigurnost, naročito kroz razmjenu putničkih podataka.