|

Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak o Kosovu

Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak o Kosovu
0
F
FENA
9.12.2007. u 20:22
0
komentara
0

dijeljenja
Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak o Kosovu
Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak će u Bruxellesu razmotriti mogu li zemlje EU jedinstveno nastupiti u procesu rješavanja statusa Kosova s obzirom na opredjeljenja nekih da nezavisnost bude proglašena mimo okvira UN-a.
Evropski ministri će također razgovarati o preovlađujućem stavu među 27-moricom da bi bilo prihvatljivo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ukoliko vlasti u Beogradu dokažu da su sve učinile u nastojanju da bude uhapšen i Haškom sudu predat optuženi Ratko Mladić.

Ministri EU, s kojima će sutra u Bruxellesu razgovarati šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, temeljno će razmotriti kako dalje pristupiti u nalaženju formule za kosovski status i dati svoje prijedloge za zaključke koje će o tome 14. decembra usvojiti šefovi država i vlada EU, javio je BBC.

Ministri vanjskih poslova Britanije, Francuske, Njemačke i Italije uputili su zajednički poziv članicama EU da ispoštuju svoje obaveze prema Kosovu, nakon neuspjeha pregovora o njegovom budućem statusu.

U pismu koje su šefovi diplomatija spomenutih zemalja poslali ostalim članicama EU ističe se da bi nastavak pregovaračkog procesa, čiji rok zvanično ističe u ponedjeljak, bio "nepotreban" te da bi čak mogao da dovede do zaoštravanja stavova Beograda i Prištine.

Od članica EU je zatraženo da "odigraju ulogu pokretača kako bi se okončao pregovarački proces", kao i da budu spremne da, u saradnji s generalnim sekretarom UN-a, pošalju značajnu policijsku misiju u pokrajinu i daju "značajan doprinos" misiji EU, koja bi trebalo da preuzme nadležnosti na Kosovu od UN.

Agencija Frans pres, koja je imala uvid u ovo pismo, navodi da su ove četiri države već izrazile spremnost da priznaju nezavisnost Kosova, dok su po tom pitanju veoma uzdržane najmanje četiri članice EU - Španija, Grčka, Slovačka i Kipar.

U pismu se međutim navodi i da bi nezavisnost Kosova "izazvala teškoće u Srbiji, koja se tome uvijek protivila", te su njegovi potpisnici pozvali da se Srbiji pruži podrška ka što skorijem pridruživanju EU.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.