Povezani s kriminalnim grupama
3

Ministri unutarnjih poslova 16 država žele zabraniti neonacističku stranku

FENA
Ministri unutarnjih poslova njemačkih regionalnih država preporučili su u srijedu pokretanje procedure za zabranu neonacističke stranke NPD koja je prošle godine dovedena u vezu s jednom kriminalnom organizacijom.

Ministri 16 regionalnih država jednoglasno su odlučili u Rostocku da pokrenu ovu proceduru.

U tom cilju, samo se Bundestag, donji dom njemačkog parlamenta i Bundesrat, gornji dom parlamenta ili savezna vlada mogu obratiti ustavnom sudu.

Predsjednici regionalnih država, koji mogu dobiti od Bundesrata pristanak da se on obrati Sudu, sastaju se u četvrtak u Berlinu tim povodom, a predviđena je i konferencija za štampu u prisustvu Angele Merkel.

Vlada i Bundestag treba također da odluče da li će se pridružiti eventualnom zahtjevu Bundesrata. Merkel je više puta izrazila nepristajanje na ovakav riskantan potez.

"Imamo najbolji dosje koji smo ikada imali protiv NPD-a, ocijenio je u srijedu savezni ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich na konferenciji za štampu. "S ovim dosjeom, imamo više šanse da pobijedimo nego da izgubimo", kazao je on.

Podsjetio je ipak da procedura nije bez rizika. Najprije zato što neuspjeh može ojačati NPD, a zatim, NPD može da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava.

Ideja o napadu na NPD pojavila se kada je 2011. godine otkrivena kriminalna organizacija ekstremne desnice Nacional-socijalistička tajnost. Pripadnici grupe, bliski NPD-u, optuženi su za ubistvo deset osoba, većinom turskog porijekla, između 2000. i 2006. godine.