Svijet
0

Ministri poljoprivrede: Trgovinska razmjena Srbije i Hrvatske u porastu

FENA
Trgovinska razmjena Srbije i Hrvatske ove bi godine trebala zabilježiti rast u odnosu na prošlu, a važna stavka u tome je upravo poljoprivreda, izjavio je u utorak u Beogradu, nakon susreta s hrvatskim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petrom Čabankovićem, njegov srbijanski kolega Slobodan Milosavljević.

Srbijanski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kazao je kako je 2006. godine ukupan obujam trgovinske razmjene između Hrvatske i Srbije bio oko 550 milijuna dolara, dok se očekuje da će ove godine iznositi oko 600 milijuna. Milosavljević je dodao da opseg i kvaliteta trgovinske razmjene između dvije države raste, da su ekonomski odnosi dvije države vrlo intenzivni i da ima prostora za proširenje saradnje.

"Iako postoji deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni on se iz godine u godinu smanjuje, ali se kvaliteta ukupne trgovine povećava", kazao je Milosavljević.

"Hrvatska je značajan investitor u Srbiji i hrvatske tvrtke koje su već nekoliko godina prisutne daju važan doprinos razvoju, novom zapošljavanju i izvozu iz Srbije", naglasio je on i dodao kako su se dvojica ministara složila "da postoji prostor da srpske tvrtke ulažu u Hrvatsku".

Prema riječima hrvatskog ministra poljoprivrede Čobankovića, Hrvatska je vrlo zainteresirana za razvoj trgovinskih i bilateralnih odnosa sa Srbijom.

"Svjesni smo da nema razvoja u jednom pravcu. Mi ne želimo da samo hrvatski proizvodi budu na policama u Srbiji već kroz unapređenje i jačanje suradnje i srpski proizvodi trebaju biti zastupljeni u Hrvatskoj", kazao je on i dodao da će pitanje kvalitete i konkurentnosti biti odlučujuće kod kupaca.

Prema riječima Čobankovića, uvoz iz Srbije u Hrvatsku u prvih šest mjeseci povećan je za 37 posto i očekuje se da on i dalje rasti, a "svi ulagači iz Srbije su dobrodošli", naglasio je hrvatski ministar.

Čobanković je također rekao i da je hrvatsko ministarstvo poljoprivrede spremno pružiti potrebnu pomoć Srbiji u pridruživanju Europskoj uniji.