Svijet
0

Ministri odbrane NATO-a razgovarali o proturaketnom štitu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministri odbrane NATO-a počeli su u četvrtak u Bruxellesu razgovore o američkom proturaketnom štitu u Evropi, a u toku poslijepodneva će voditi dijalog s Rusijom koja se žestoko tome protivi.

"Stav NATO-a je zasnovan na principu nedjeljivosti sigurnosti saveznica i javnosti u odnosu na naše partnere, među kojim je naravno i Rusija", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jaap De Hoop Scheffer prilikom otvaranja godišnje sjednice.

Putin je 7. februara predložio američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu da dijeli s Rusijom radar za uzbunjivanje smješten u Azerbejdžanu i da odustane od američkog plana postavljanja elemenata proturaketnog štita u Republici Češkoj i u Poljskoj.

Bush je kazao da je prijedlog dostojan interesa.

Pomoćnik generalnog tajnika NATO-a Britanac John Colston je izjavio da su "poslije razgovora s kolegama prvi utisci da je radar u Azerbejdžanu suviše blizu potencijalne prijetnje (Iran) da bio bio efikasan kao neki radar smješten malo dalje".

Njemački ministar odbrane u NATO-u Franz Josef Jung je kazao: "U našem je interesu da zaštitimo stanovništvo u Evropi, a prijedlog ruskog predsjednika pokazuje kako i on misli da je proturaktna zaštita važna."