Svijet
0

Ministri NATO-a: Pozivnice će biti upućene zemljama koje ispunjavaju standarde

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministri odbrane zemalja NATO-a pozdravili su reformske napore Hrvatske, Makedonije i Albanije, ponovivši da Savez namjerava na samitu u aprilu sljedeće godine u Bukureštu uputiti pozivnice zemljama koje ispunjavaju NATO-ove standarde, dijele njegove vrijednosti i mogu doprinijeti euroatlantskoj sigurnosti i stabilnosti.

"Na samitu u Bukureštu Savez namjerava uputiti nove pozivnice zemljama koje ispunjavaju NATO-ove standarde, dijele naše vrijednosti i mogu doprinijeti euroatlantskoj sigurnosti i stabilnosti", kaže se u završnom saopćenju s dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a.

"Pozdravljamo reformske napore koje poduzimaju Albanija, Hrvatska i Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija kao i njihov doprinos operacijama pod vodstvom NATO-a te ohrabrujem te zemlje da učine daljnji napredak u skladu s našom zadnjom procjenom Akcijskog plana za članstvo (MAP)", dodaje se u saopćenju.

"Savez će vrlo pozorno pratiti napredak tih zemalja", ističe se u saopćenju, prenijela je Hina.

Ministri NATO-a pozdravili su i ulazak Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u Partnerstvo za mir, što je prvi korak na putu prema članstvu. Te zemlje su pozvane da iskoriste mogućnost koje Partnerstvo za mir pruža u provedbi odbrambenih reformi.

NATO je također pozdravio formiranje nove vlade u Srbiji, "za koju se nada da će učvrstiti demokratske vrijednosti i raditi na približavanju Srbije eurotlnatskim strukturama".

"Također ćemo nastaviti pozorno pratiti napore koje čine Srbija i Bosna i Hercegovina u pogledu pune saradnje s ICTY-em", ističu ministri.

Sjevernoatlantski savez upozorava da će njegove snage brzo reagirati na bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti na Kosovu.

NATO smatra euroatlatantske integracije ključnim za postizanje dugoročne stabilnosti na zapadnom Balkanu.

"Trajni mir i stabilnost na Kosovu i u regiji i dalje je od najveće važnosti za Savez. NATO neće tolerirati nikakve prijetnje sigurnosti na Kosovu i reagirat će brzo i odlučno. Nastavljamo podržavati sveobuhvatni prijedlog za rješavanje statusa Kosova, što ga je predložio predsjednik Ahtisaari i podržavamo pravovremeno donošenje odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja podržava odredbe tog prijedloga i poziva na njegovu provedbu", ističe se u saopćenju.

U okviru dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a sastalo se i Euroatlantsko partnersko vijeće, koje uz članice Saveza čine i partnerske zemlje.