Svijet
0

Ministri Evropske unije o Kosovu

FENA
Ministri vanjskih poslova Evropske unije razgovarat će u petak na neformalnom sastanku koji se održava u portugalskom ljetovalištu Viana do Castelo o tekstu spornog novog ugovora evropske "dvadesetsedmorice".

Ministri se nadaju da bi dokument od tri stotine stranica, koji treba da zamijeni neusvojeni ustav Evropske unije, mogao da bude odobrena na samitu EU sljedećeg mjeseca.

Svih 27 članica moraju da odobre ugovor a ranije predloženi nacrt ustava je odbijen na referendumima i Francuskoj i Holandiji; trenutno je prisutna zabrinutost da bi Poljska mogla da poremeti usvajanje novog ugovora.

Na neformalnom sastanku u Portugalu ministri će razgovarati i o odnosima s Rusijom.

Šefovi diplomatije EU će, pored ustrojstva svojih institucija, temeljno pretresti i izglede da se kroz dodatne pregovore dođe do prihvatljivog i održivog rješenja za Kosovo.

Evropski predstavnik u posredničkoj trojci Kontakt grupe Wolfgang Ischinger će ministrima EU podnijeti izvještaj o prvom sastanku pregovaračke trojke Kontakt grupe s delegacijama Beograda i Prištine, koji je održan prošle sedmice u Beču.

Prema evropskim diplomatskim izvorima, ministri vanjskih poslova evropske dvadesetsedmorice će raspravljati o rješavanju kosovskog problema, zamislima kuda bi cio proces trebalo da vodi i kakav bi bio mogući ishod i rješenje za status Kosova.

Glavni cilj je da se sagleda kako da na završetku pregovora, ako bi se dogodilo da Beograd i Priština ne dođu blizu dogovora, članice EU zauzmu jedinstven stav o rješenju za status Kosova.

Ustavna reforma EU, o kojoj će ministri također raspravljati na satanku u Portugalu, uticaće na odlučivanje i djelovanje ustanova EU koje bi omogućile proširivanje Unije.

Naime, dosadašnji ugovor EU predvidio je da Unija funkcioniše najviše sa 27 članova, tako da ni Hrvatska, čiji se prijem očekuje 2011. ili 2012. godine, ne bi mogla postati članica ukoliko se promijene uslovi.

S tim u tijesnoj vezi je i velika rasprava o kandidaturi Turske, čijem se prijemu posebno protivi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji Ankari nudi status "povlašćenog partnerstva".

Ministrima EU u subotu će se za radnim ručkom pridružiti ministri vanjsk poslova zemalja kandidata - Turske, Hrvatske i Makedonije.

U međuvremenu, američki State department najavio je da će od vlade Srbije zatražiti razjašnjenje u vezi sa, kako je to rekao portparol Tom Casey, kontradiktornim izjavama srpskih zvaničnika o mogućem reagiranju na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Državni sekretar za Kosovo Dušan Proroković je, naime, u intervjuu za New York times upozorio da je Beograd spreman da u tom slučaju uputi svoje trupe na Kosovo.

Portparol State Departmenta je izrazio uvjerenje da ta izjava ne odražava stav vlade Srbije: "Ministar vanjskih poslova Srbije rekao je u srijedu zvaničnicima EU u Bruxellesu da za Srbiju upotreba sile nije opcija u rješavanju statusa Kosova. Tražićemo razjašnjenje od vlade Srbije i nadamo se da su izjave ministra vanjskih poslova te koje odražavaju stav Beograda. Status Kosova treba da se riješi diplomatskim putem i zato, sa partnerima u Kontakt grupi, nastojimo da utanačimo razgovore zvaničnika Kosova i vlade u Beogradu o budućnosti pokrajine."