|

Ministri EU u ponedjeljak o Kosovu pred novu rundu pregovora

Ministri EU u ponedjeljak o Kosovu pred novu rundu pregovora
0
F
FENA
15.11.2007. u 14:05
0
komentara
0

dijeljenja
Ministri EU u ponedjeljak o Kosovu pred novu rundu pregovora Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova Evropske unije raspravljat će o situaciji na Kosovu u ponedjeljak u Bruxellesu, na sastanku Vijeća ministara na kojem se očekuje i učešće evropskog člana posredničke "trojke" Wolfganga Ischingera, prenijela ja danas Tanjugu u Bruxellesu Christina Gallach, glasnogovornica visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.
Ischinger će ministre izvijestiti o stanju u pregovaračkom procesu pred petu rundu direktnih pregovora Beograda i Prištine, predviđenu za dan kasnije, također u sjedištu EU, a govorit će i o šansama za rješenje pitanja budućeg statusa pokrajine.

Ministri EU bi trebalo da u ponedjeljak usvoje i zaključke koji se tiču, prije svega, podrške pregovaračkom procesu pod okriljem "trojke", ali i ocjene izbora na Kosovu koji se održavaju u subotu.

U Bruxellesu se, inače, ne potvrđuju niti komentiraju izjave koje su prenijeli neki mediji iz Washingtona - da je Ischinger navodno najavio prijedlog rešenja za Kosovo koje bi glasilo «statusno neutralan».

Diplomatski izvori u EU insistiraju da je još prerano govoriti o bilo kakvom «prijedlogu» Ischingera, a još manje o prijedlogu «trojke» s obzirom na činjenicu da bi, u tom slučaju, inicijativa trebalo da dobije podršku i posrednika iz SAD-a i Rusije.

«Pregovori se nastavljaju na osnovu 14 tačaka Kontakt grupe i ideja dviju strana, uz aktivniji i angažiraniji napor same posredničke 'trojke', ali u ovom trenutku nema naznaka da bi neki konkretan prijedlog mogao da bude predstavljen», kažu Tanjugovi izvori u sjedištu Unije.

Gallach je istakla da je izvjesno da će, pošto je do 10. decembra ostalo još 20 dana, «trojka biti angažiranija» i da će «razvijati nove ideje», ali - dodala je - to «ne znači da će, u formalnom smislu, biti predstavljeni konkretni prijedlozi».

Izvjesno je da će u raspravi na Vijeću ministara, predviđenoj za ponedjeljak po podne, biti riječi i o koracima koji treba da uslijede poslije 10. decembra, odnosno poslije roka za predaju izvještaja 'trojke' generalnom sekretaru UN Ban Ki-Moonu.

EU želi da izbjegne poteze koji bi mogli da ugroze njeno jedinstvo i zajedničku vanjsku politiku, s obzirom na suštinski različite stavove unutar Unije o budućem statusu Kosova i na moguće reakcije na eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti.

Peta runda direktnih pregovora bit će održana u utorak, 20. novembra, na istom mjestu kao i sastanak ministara vanjskih poslova - u sjedištu Vijeća EU. Format sastanka bi trebalo da sledi dosadašnje runde.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.