Svijet
0

Ministri EU o terorizmu

FENA
U Londonu su se okupili ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije da bi razgovarali o borbi protiv terorizma.

Britanski zvaničnici kažu da je sastanak od vrhunskog značaja za efikasnu borbu evropskih zemalja protiv terorizma.

Britanski ministar unutrašnjih poslova John Reid kaže da londonsko okupljanje ima za cilj ubrzavanje zajedničkih akcija Evropske unije u situacijama u kojima je to neophodno, posebno kada se govori o sigurnosti na aerodromima.

Ministar Reid je evropske kolege upoznao s pojedinostima navodnih planova za vršenje masovnog ubistva detoniranjem eksploziva u avionima na prekookeanskim letovima.

Sastanku prisustvuju ministar policije Finske, koja trenutno predsjeda Unijom, Njemačke, Portugala, Slovenije i Francuske, koji bi tokom naredne dvije godine trebalo da predsjedavaju evropskom "dvadesetpetoricom", kao i nadležni evropski komesari, javio je BBC.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarkozy ocijenio je da u Evropi postoji velika i konstantna prijetnja terorizma.

Zvaničnici Evropske unije međutim primjećuju da izostanak harmonizacije propisa u različitim evropskim zemljama znači da treba učiniti daleko više kako bi se cijela Evropa zaštitila od opasnosti koja joj prijeti.