Svijet
0

Ministri EU: Lisabonski ugovor nije mrtav

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a istaknuli su u ponedjeljak u Luxembourgu da Lisabonski ugovor, odbačen prošle sedmice na referendumu u Irskoj, nije propao, ali da će trebati vremena za analizu postojeće situacije.

"Ugovor nije mrtav. Evropska unija je u stalnoj krizi upravljanja - idemo od jedne do druge krize i na kraju nalazimo rješenje", izjavio je finski ministar vanjskih poslova Alexandar Stubb po dolasku na sastanak u Luxembourgu.

Redoviti mjesečni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Luxembourgu prva je prilika za razgovor o novonastaloj situaciji nakon što su irski birači u četvrtak na referendumu glasali protiv Lisabonskog ugovora.

Irska je jedina zemlja članica EU-a koja zbog odredbi svoga ustava ratifikaciju mora obaviti putem referenduma.

Da bi sporazum stupio na snagu, moraju ga ratificirati sve zemlje članice. Bilo je planirano da Lisabonski ugovor stupi na snagu 1. januara sljedeće godine, ali je sada irski referendum doveo u pitanje taj plan.

"Sada nam treba vremena da se konsultiramo, razmislimo i analiziramo situaciju. Danas ćemo saslušati irskog ministra Michaela Martina da vidimo kako u Irskoj vide rješenje toga problema, možda on ima rješenje", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Šef irske diplomatije Michael Martin izjavio je da sada prerano izići s prijedlozima za rješenje nastalog problema.

"Prema našem mišljenju, sada je prerano za predlaganje rješenja. Prvo ćemo iscrpno analizirati situaciju kako bismo razumjeli zašto je rezultat glasovanja bio takav. Moramo se konsultirati s našim kolegama u Evropi i pronaći način kako ići dalje nakon ovoga što se dogodilo", rekao je ministar Martin.

Sve zemlje članice istaknule su nakon irskog referenduma da se proces ratifikacije Lisabonskog ugovora mora nastaviti. Dosad je Ugovor ratificiran u 18 zemalja.

Ako do kraja ove godine 26 zemalja ratificira Ugovor, u EU-u smatraju da bi tada bilo lakše uvjeriti Irce da ponove referendum. U tom slučaju ne isključuje se mogućnost ni dodavanja posebnog protokola Ugovora, kako bi irska vlada imala opravdanje za raspisivanje novog referenduma.

Rezultat irskog referenduma potpuno je zasjenio sve druge teme, koje su ove sedmice predviđene na sastancima EU-a. Time će se baviti i čelnici zemalja članica na samitu u četvrtak i petak u Bruxellesu, kada će irski premijer Brian Cowen iznijeti svoje viđenje nastalog problema.