Svijet
0

Ministri EU danas otvaraju Međuvladinu konferenciju o novom ugovoru

FENA
Ministri vanjskih poslova zemalja članica formalno će u ponedjeljak u Bruxellesu otvoriti Međuvladinu konferenciju koja bi do oktobra trebala usuglasiti tekst novog ugovora.

Na otvaranju Međuvladine konferencije govorit će portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering. Portugalsko predsjedništvo predstavit će šefovima diplomacija zemal a članica prvi nacrt novoga ugovora, ali o tome na sastanku nije predviđena rasprava.

O tom nacrtu u utorak i srijedu o tom će se nacrtu raspravljati na razini pravnih stručnjaka. Nakon toga, prva politička prigoda za raspravu o nacrtu novog ugovora bit će neformalni sastanak ministara vanjskih poslova 7. i 8. septembra u Portugalu.

Novi ugovor trebao bi zamijeniti propali evropski ustav čija je ratifikacija zapela nakon što je odbačen na referendumima u Francuskoj i Holandiji. Politički dogovor o obrisima toga ugovora postignut je na samitu EU-a 21. i 22. juna, a sada bi Međuvladina konferencija trebala taj dogovor pretočiti u konkretni ugovor.

Poljska, koja je bila najveća prepreka postizanju političkog dogovora o novom ugovoru, po svemu sudeći neće ponovno otvarati ta pitanja, ali će tražiti neka pojašnjenja.

"Mi smo općenito zadovoljni postignutim dogovorom na samitu EU-a, a sada želimo razjasniti neke stvari kao što to rade i druge zemlje", rekla je prije početka ministarskog sastanka poljska ministrica vanjskih poslova Anna Fotyga.

Ministri će tokom svoga redovitog sastanka razgovarati o pitanju Kosova, stanju na Bliskom istoku i u Čadu, javila je Hina.